Sinds 1 januari, alweer twaalf weken, let ik doordeweeks goed op mijn eten. ’s Weekends ook wel, maar dan gun ik mezelf nét even ietsje meer. En dat gezond eten niet saai of minder lekker hoeft te zijn wil ik jullie graag laten zien met dit gerecht. Terwijl je het eet heb je het idee dat je iets vettigs en goed vullend eet (dat laatste klopt overigens), maar door gebruik te maken van magere ingrediënten is het hartstikke gezond. Annebeth en ik noemen dit eten “McKroket-saus eten” omdat het sausje dat je hierbij maakt wel iets weg heeft van de saus die McDonalds op haar McKroket smeert. Dit recept is gebaseerd op een recept uit het 365 dagen Weight Watchers kookboek, met uiteraard hier en daar een aanpassing gemaakt!

Wat heb je nodig? (2 pers)

  • 300 gram kipfilet
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 theelepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel boter
  • 1 ui
  • 60ml droge witte wijn
  • 200ml kookroom light
  • 2 eetlepels pittige mosterd
  • 2 eetlepels dille
  • gewenste hoeveelheid rijst
  • zout
  • cayennepeper

1. De kip en de saus hebben niet zo lang voorbereidingstijd nodig dus zorg ervoor dat je eerst de rijst kookt. Ik heb dit zelf gemaakt met pandanrijst en dit zorgt voor nét een extra smaakdimensie door de kruiden. Terwijl de rijst kookt kun je aan de kip beginnen. Zodra de rijst gaar is giet je hem af en laat je het zo’n vijftien minuten in een afgesloten pan staan.

2. Snijd de kipfilets in reepjes en roer in een bakje de bloem, het zout en de cayennepeper door elkaar heen. Haal de reepjes kipfilet door het bloemmengsel. Snipper de ui fijn.

3. Verhit in een wok  de boter en voeg hieraan de reepjes kip toe. Zorg ervoor dat je het overtollige bloem eraf hebt geklopt. Even vier tot vijf minuten goed bakken totdat de kipfilet bruin kleurt. Haal daarna het vlees uit de wok en hou het warm in een bakje.

4. Verhit vervolgens -als je geen vet meer over hebt- de olie in de wok en fruit hierin de ui. Schenk de wijn erbij en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt voeg je de kookroom toe en breng je de saus opnieuw aan de kook. Laat het ongeveer één a twee minuten goed doorkoken en roer vervolgens de mosterd en dille er door heen.

5. Voeg de kipfiletreepjes weer aan de saus toe en verhit nog even goed door. De saus begint nu ook wat dikker te worden, maar dat is juist lekker!

6. Schep de rijst op een bord en schep hier overheen de kipfilet met mosterdroomsaus. Strooi er voor wat extra smaak nog wat dille overheen en klaar!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. Maartje

    Klinkt lekker! Ik zou er alleen wel een salade bij maken voor de groente en zilvervliesrijst bij eten, zodat de maaltijd meer vezels bevat en nog gezonder is!

    Beantwoorden
  2. Maartje

    Hmmm dit ga ik vanavond eens maken! Welke mosterd moet ik halen? Is er een specifiek merk wat het extra lekker maakt?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.