Op de een of andere manier doet de naam van dit gerecht me aan Duitsland en bier drinkende mannen denken. Jullie ook? Ik hoop in ieder geval dat ik je niet te erg heb afgeschrikt want no worries: deze risotto is nog steeds hartstikke lekker en niet veranderd in een gerecht dat hetzelfde imago heeft als een broodje braadworst. Het was alweer even geleden dat ik risotto had gemaakt en aangezien het op de dag dat ik het weer ging koken onwijs slecht weer was, wilde ik wel eens iets anders proberen. Ik vond chipolata worstjes in de vriezer en omdat ik wijn er niet zo goed bij vond passen besloot ik risotto met bier en worst te maken. Je moet niet denken dat het bier onwijs overheerst in deze risotto maar het geeft het gerecht net een iets herfstigere sfeer mee. Het wordt iets voller, iets stoerder van smaak. Ik vond het in ieder geval geslaagd en ga in de zomer ook eens proberen om risotto te maken met witbier of Radler. Moet kunnen toch?

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

  • 300 gram risottorijst
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje donker bier, ik gebruikte Herfstbok van Grolsch
  • 300 gram gemengde paddenstoelen
  • 400 gram Chipolataworstjes (of andere worst)
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • klontje boter
  • 1 liter runderbouillon

1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit deze in een beetje olijfolie aan tot het goed begint te geuren.

2. Snijd de worst in stukjes en borstel de paddenstoelen schoon. Snijd deze in grove stukken.

3. Voeg de paddenstoelen en worst toe aan de ui en knoflook en bak dit mee tot de worst en paddenstoelen bruin kleuren.

4. Doe de rijst in de pan en bak dit al omscheppend mee tot de korrels glazig beginnen te worden.

5. Voeg dan het bier toe en laat dit al roerend door de rijst opnemen.

6. Voeg vervolgens soeplepel voor soeplepel de bouillon aan de rijst toe. Zorg ervoor dat je de bouillon tegen de kook aanhoudt en dat de bouillon bijna volledig door de rijst is opgenomen tot je weer een nieuwe lepel toevoegt. Zie eventueel deze instructievideo.

7. Herhaal de bovenstaande stap tot de rijst gaar is. Hij mag zacht zijn maar nog een kleine bite hebben.

8. Voeg het klontje boter en de (geraspte) Parmezaanse kaas aan de risotto toe en roer dit door tot het is gesmolten en de risotto lekker smeuïg is.

Risotto met bier en worst

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

4 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.