Voor risotto mag je mij rustig wakker maken, héérlijk vind ik het. Ooit wil ik het nog een keer in Italië eten, maar tot die tijd maak ik het gewoon zelf want ik vind het namelijk ook erg leuk om te maken. Onlangs was het weer ‘risotto tijd’ maar ik wilde wel graag eens iets anders proberen. Deze risotto met gerookte zalm is het resultaat en ik denk dat dit gerecht het ook erg goed doet in de zomer. Het is een goed instap recept wanneer je voor het eerst risotto gaat maken en/of eten aangezien het vrij neutraal is van smaak. Zoals altijd kun je ook met dit risotto recept naar hartenlust variëren.

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 150 gram risottorijst (bijvoorbeeld Arborio)
 • 100 gram gerookte zalmsnippers
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 liter groentebouillon
 • 100 ml droge witte wijn
 • olijfolie
 • klontje roomboter
 • verse dille
 • Parmezaanse kaas

1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Ik haal zalmsnippers altijd van de markt, je kunt natuurlijk ook gewoon plakjes gerookte zalm in reepjes snijden.

2. Trek 1 liter groentebouillon uit twee blokjes en breng deze de tegen de kook aan. Zodra de bouillon kookt draai je het vuur helemaal laag. De bouillon laat je tijdens het maken van de risotto op laag vuur staan.

3. Doe de olijfolie en het klontje boter in de pan en fruit hierin de ui en de knoflook tot de ui glazig is.

4. Voeg de rijst aan de ui en knoflook toe en roer goed door totdat alle rijstkorrels glazig en glanzend zijn geworden. Voeg dan de wijn toe en laat de alcohol verdampen. Draai het vuur laag.

5. Voeg aan de risottorijst vervolgens steeds een soeplepel bouillon toe, voldoende tot de rijst net onder staat. Laat de rijst de bouillon onder af en toe voorzichtig doorroeren opnemen. Zodra de meeste bouillon is opgenomen voeg je weer een volgende soeplepel toe. Herhaal dit proces tot de risotto gaar is: zacht van buiten met een kleine bite van binnen.

6. Voeg de zalmsnippers en een gewenste hoeveelheid Parmezaanse kaas en verse dille aan de risotto toe en roer even goed door. Laat de risotto nog zo’n twee minuten staan zodat de gerookte zalm nog iets warm kan worden.

7. Verdeel de risotto over twee borden en garneer met vers gerookte zalm, een takje dille en extra Parmezaanse kaas.

Ik heb er zelf voor gekozen om geen extra groenten aan deze risotto toe te voegen maar de volgende keer zal ik dit waarschijnlijk wel doen. Er zijn een aantal groenten die goed samen gaan met deze risotto met gerookte zalm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • venkel
 • groene asperges
 • courgette
 • bleekselderij
 • doperwtjes

risotto met gerookte zalm

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

10 reacties

 1. kim

  Wat ziet dit er heerlijk uit zeg. Ik ga ook maar eens proberen om risotte te maken want nog nooit gedaan (schaam!).

  Beantwoorden
 2. PaulO

  Toch even glimlachen: is dit (nog een) uitzondering uit de Italiaanse keuken waar we toch kaas bij een gerecht met vis doen?
  Doe ik ook (bij m’n Studenten Surf ’n Turf), maar kaas+vis zou on-Italiaans zijn. Geeft niet, we vinden het gewoon zo lekker!

  Beantwoorden
 3. gereon de leeuw

  Beste Oh my foodness,

  Zou het niet lekekreder zijn de risotto zonder kaas te maken en met zure boter ipv Parmezaanse kaas. Komt de vet structuur van de gerookte zalm ook ten goed. Ik verwijs je naar het recept van Gauthiero Marchesi, de kok van het restauarant alla Scala in Milaan.
  Veel succes Gereon

  Beantwoorden
 4. Anja vd Berg

  Oh Sabine, vanavond dit gerecht gegeten met courgette en een klein beetje basilicum. Het was zó lekker! Heb wel warmgerookte zalm gebruikt. Smikkelen

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.