Sinds ik op Taste of Amsterdam de rode bieten risotto van Fifteen heb geproefd was ik verkocht. Nog niet eerder had ik ’t gegeten maar dat het niet lang zou duren voordat ik het zelf zou maken stond toch wel vast, maar dat ik het zó snel zelf zou maken had ik niet verwacht. In de Beebox van afgelopen maand zaten verse bieten en tja, toen ik die zag wist ik natuurlijk direct wat ik ermee zou gaan doen. Vandaag dus mijn recept voor risotto van rode bieten. Ondanks dat de kleur van het gerecht je misschien een beetje afschrikt, kan ik je van harte aanbevelen dit gerecht een keer te maken. De zoete risotto is verrukkelijk en zeker in combinatie met de zoute geitenkaas waarmee ik het gerecht afmaakte.

Omdat ik van te voren niet wist of ik de bietjes van te voren zou moeten koken en later zou moeten toevoegen of dat ik ze direct moest laten meegaren met de rijst, heb ik wat advies ingewonnen op Twitter. Uit diverse hoeken kreeg ik te horen dat ik de bietjes ook kon roosteren in de oven en dat dit voor een nog betere smaak zou zorgen en dus is dat hetgeen wat ik uiteindelijk heb gedaan. Beste beslissing ooit.

rode bieten risotto

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

  • 200 gram risottorijst
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 liter groentebouillon
  • 50 ml witte wijn
  • Parmezaanse kaas
  • 4 grote verse bieten
  • extra vergine olijfolie
  • geitenkaas

1.  Verwarm de oven voor op 150°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Schil de bieten en was ze goed onder de koude kraan. Snijd ze vervolgens in kleinere stukken. Ik kan je aanraden om tijdens het snijden van de bieten handschoentjes aan te doen, ze geven flink af en de kleur is lastig van je handen te wassen.

3. Verdeel de bietjes over de bakplaat en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Hussel even goed door en schuif de bakplaat vervolgens in het midden van de oven. Rooster de bietjes in 70 – 80 minuten tot ze zacht en vol van smaak zijn.

4. Maak de risotto op de manier zoals ik jullie al eens heb laten zien.

5. Snijd de geroosterde bietjes in kleine stukjes en roer deze door de risotto. Blijf even goed roeren tot de rijst volledig roze is gekleurd.

6. Schep de risotto van rode bieten op een bord en top het gerecht af met verse, zachte geitenkaas. Het zoute van de kaas gaat perfect samen met het zoete van de bietjes.

Wat een topgerecht is dit, ik kan niet anders zeggen. Sowieso ben ik groot fan van risotto, maar dat het met bietjes zo goed zou uitpakken had ik niet verwacht. Na mijn eerste hapje op Taste was ik verkocht en ik ben blij dat ik hem hierna zo snel zelf heb gemaakt. Deze risotto van rode bieten gaat sowieso vaker op de planning komen hier.

rode bieten risotto

rode bieten risotto

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

9 reacties

  1. Renée

    Heerlijk! Ik maak dit zelf ook graag, alleen dan met ingemaakte bieten (die zijn een beetje zurig, vind ik lekkerder), feta ipv geitenkaas en om het af te maken bascilicum of rucola, net wat ik in huis heb. De wijn laat ik zelf meestal weg.
    Krijg er gelijk trek in, haha! Wij eten dit thuis ook heel vaak en iedereen vindt het heerlijk.

    Beantwoorden
  2. Lies

    Dit is ontzettend lekker. Ik ben ook risottofan maar had deze combi nooit verzonnen. Hartelijk dank voor dit recept!

    Beantwoorden
  3. Julia

    Ik heb dit vanavond gemaakt en het was echt fantastisch! De rest van de familie was het daar helemaal mee eens.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.