Al een tijdje wilde ik graag een uientaart maken aangezien ik dol ben op uien, maar een ui-kaastaart leek me toch weer wat te zwaar. Al surfend kwam ik een recept tegen bij Pauline voor een Franse Uientaart en ik besloot iets in die trend te maken. Wel pakte ik het wat anders aan en gebruikte ik andere ingrediënten, maar desalniettemin was de uitkomst verrukkelijk: een rode uientaart met verse geitenkaas. Mensen die normaal niet zo van de sterke smaak van uien houden zullen wellicht hun ei (ui, haha!) in deze taart wel kwijt kunnen, de uien worden door het karameliseren namelijk heerlijk zoet. Serveer de uientaart met een frisse salade en je hebt een heerlijk lentegerecht te pakken.

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart
  • 1 netje rode uien (500 gram)
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 75 milliliter balsamico azijn
  • 375 milliliter water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes verse tijm
  • peper en zout
  • hoeveelheid verse geitenkaas naar smaak

1. Snijd de ui in halve ringen en doe ze samen met de suiker, azijn, de olie en het water in een pannetje. Breng het geheel aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Laat de pan gedurende 45 – 60 minuten op het vuur staan tot de uien zacht zijn geworden en het meeste vocht verdampt is. Roer af en toe zodat de uien niet vastkoeken aan de bodem van de pan.

2. Ontdooi ondertussen de plakjes deeg en vet een springvorm in met een beetje olie of boter. Verdeel de plakjes deeg voor hartige taart over de springvorm en zorg voor een opstaande rand van ongeveer 3 – 4 centimeter.

3. Verwarm de oven voor op 180°C.

4. Verdeel de uien over de springvorm en strooi hier wat peper en zout overheen. Verkruimel de verse geitenkaas over de uien en leg de takjes tijm er bovenop.

5. Bak de rode uientaart in het midden van de oven in ongeveer 20 – 25 minuten tot het deeg goudbruin en gaar is.

rode uientaart met geitenkaas

rode uientaart met geitenkaas

 

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. milou

    Ohh dankjewel voor dit idee! Ik mag de laatste tijd heel veel niet eten omdat ik een hisatmindevrij dieet volg en dan mag ik echt niets! Dit mag ik bijna allemaal wel! alleen de geitenkaas niet, maar die zou ik kunnen vervangen door mozzarella misschien?

    Beantwoorden
  2. Hester

    Ik ben GEK op uien (uiensoep!) en ook op (geiten)kaas. Balsamico azijn hebben wij niet standaard in de keukenkastjes staan maar ik wil deze taart wel echt een keer maken!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.