Jullie hebben vast allemaal wel eens van Rösti gehoord een typisch gerecht voor de Duitse regio van Zwitserland. Waar het vroeger voornamelijk dienst deed als ontbijt voor de boeren, wordt het tegenwoordig gegeten als bijgerecht bij het avondeten en is het in heel Europa bijna wel bekend. Rösti is eigenlijk niets meer dan geraspte aardappelen die gebakken worden in koekvorm. Het formaat van deze aardappelkoek kan verschillen, vandaar ook dat je in de supermarkten wel eens ‘röstirondjes’ tegenkomt. Ik ben altijd al dol geweest op dit aardappelgerecht en daarom besloot ik het laatst maar eens zelf te maken. Ik had ervoor kunnen kiezen om er kaas, spek of uien aan toe te voegen maar ik wilde het graag gezond houden en dus gebruikte ik alleen aardappel en ei.

rosti

Wat heb je nodig? (2 – 4 personen)

  • 2 grote aardappelen
  • 1 ei
  • peper en zout
  • knoflookpoeder
  • olijfolie

1. Was de aardappels onder de koude kraan en rasp ze met behulp van een grove rasp. Je kunt de schil er gewoon aan laten, hier -en direct onder de schil- zitten de meeste vitaminen. Was de geraspte aardappel niet nogmaals! Het zetmeel zorgt er namelijk voor dat het blijft plakken.

2. Klop het ei samen met peper, zout en een beetje knoflookpoeder los. Je hoeft geen ei te gebruiken, maar ook dit zorgt ervoor dat de aardappelsnippers aan elkaar blijven plakken.

4. Voeg de geraspte aardappel bij het eimengsel en roer even goed door.

5. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en stort hier het aardappelmengsel in. Druk goed aan met een spatel en bak één kant van de Rösti goudbruin op middelhoog vuur.

6. Draai de Rösti om met behulp van een bord of deksel en bak ook de andere kant goudbruin.

Zoals ik net al even aangaf kun je nog veel meer ingrediënten aan de Rösti toevoegen. Hamblokjes, kaas en ui werken erg goed en maakt het geheel ook erg smakelijk.

Let erop dat je voorzichtig te werk gaat, vooral wanneer je de Rösti wilt omdraaien. Schuif de koek op een bord en keer deze daarna om boven de pan, zo heb je de minste kans op breken. Natuurlijk kun je ook prima kleinere koekjes maken als je dit makkelijker vindt.

rosti

rosti

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. Judith

    Dit hebben wij gegeten toen we een weekje in Duitsland waren met de klas! Echt ontzettend lekker! Wil het zelf ook proberen!

    Beantwoorden
  2. Anniek

    Hmm, ziet er heerlijk uit! Ik heb trouwens wel een klein ‘opmerkinkje’, want je kunt namelijk maar de afgelopen 4 artikelen zien en van daarvoor niet meer. Ik vind het namelijk altijd wel leuk om ze allemaal terug te lezen als ik een paar dagen weg ben geweest :)

    Beantwoorden
    • Sabine

      Hoi Anniek, dat kun je wel zien hoor. Als je iets naar beneden scrollt zie je in de rechter zijbalk “Archief” staan. Wanneer je hier mei 2013 selecteert zie je alle posts die deze maand gepubliceerd zijn in chronologische volgorde met de meest recente bovenaan.

      Beantwoorden
      • Petra

        Een tijdje geleden had ik dezelfde vraag haha, die werd toen ook zo beantwoord. Ik denk dat het voor velen onduidelijk is, misschien een idee om te veranderen ?

      • Sabine

        Ik heb de Archief widget naar boven geplaatst en hernoemd, wellicht dat dit helpt.

  3. Anne

    Leuk! Dat is weer eens wat anders met aardappelen en veel makkelijker dan ik had gedacht :)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.