Wie mij al langer kent dan vandaag weet dat ik dol ben op risotto. Het is echt een gerecht waar je me wakker voor mag maken. Ik vind het lekker in vrijwel alle varianten en vind het zelf ook leuk om met smaken te experimenteren. Hoewel ik dol ben op mijn Risotto Funghi en dit stiekem mijn favoriet is, ging ik laatst aan de slag met het maken van Saffraanrisotto met gamba’s. Zowel qua kleur als qua smaak een geweldig gerecht dat het goed doet tijdens ieder diner. Saffraan is een kostbaar ingrediënt en daarom gebruik ik het ook niet zo vaak, maar de goudgele draadjes doen veel goeds voor dit gerecht. Saffraan is overigens gewoon te koop in de supermarkt en vind je in het kruidenschap.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 1 liter groentebouillon (van blokjes is prima)
  • 400 gram risottorijst
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 envelopjes saffraan
  • 8 grote gamba’s, schoongemaakt
  • 1 klontje boter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 100 milliliter witte wijn
  • 100 gram Parmezaanse kaas

1. Verhit de olijfolie samen met de boter in een grote pan en fruit hierin de ui (fijngesnipperd) en de knoflook (fijngehakt) tot de geuren vrijkomen en de ui glazig begint te worden.

2. Voeg de risottorijst toe en bak deze tot de korrels glazig beginnen te worden en voorzien zijn van een laagje vet.

3. Doe dan de wijn in de pan en laat deze volledig oplossen.

4. Roer de saffraan door een beetje water in een kommetje tot het water begint te kleuren. Voeg het geheel vervolgens toe aan de rijst en roer door tot de rijst begint te kleuren.

5. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. In deze video kun je precies zien hoe je risotto moet maken en wanneer je weer nieuwe bouillon moet toevoegen.

6. Bak terwijl je de risotto aan het maken bent de garnalen in een andere pan tot ze mooi oranje zijn gekleurd en gaar zijn geworden. Zelf heb ik ervoor gekozen om het velletje om de gamba’s te laten zitten, je kunt ze natuurlijk ook van te voren al pellen.

7. Roer zodra de risotto gaar is de Parmezaanse kaas door de rijst zodat het een mooi smeuïg gerecht wordt.

8. Serveer de risotto op een mooi bord en leg twee gamba’s per persoon op de risotto. Garneer met een blaadje verse peterselie.

saffraanrisotto met gamba's

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

6 reacties

  1. Jorien

    Lekker. Hoe bakken jullie de garnalen. Gewoon in wat olie of marineer je deze eerst.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.