Ik vind het steeds leuker om te experimenteren met recepten voor stamppotten. Waar je vroeger eigenlijk alleen recepten voor boerenkool, zuurkool, stampandijvie en hutspot mee kreeg, zijn er zoveel meer variaties te verzinnen die elke keer toch weer heel anders smaken. Een van de recepten die nog op mijn to-makelijstje stonden was een recept voor Snijbonenstamppot. Ik ben nooit erg dol geweest op snijbonen, maar toch wilde ik het graag een keer proberen omdat zo’n stamppot er altijd kleurrijk uit ziet en het ook nog eens gezond is. Ik besloot de proef op de som te nemen en er kwam een heerlijk stamppotje uit waarvan ik het recept uiteraard met jullie wil delen.

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

 • 1 kilogram kruimige aardappelen
 • 300 gram gesneden snijbonen
 • ½ bakje gerookte spekblokjes
 • 1 ui
 • nootmuskaat
 • peper en zout

1. Schil en was de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze vervolgens in kokend water gaar. Giet de aardappelen af maar houd ongeveer een kopje van het kookvocht achter.

2. Snijd de ui in partjes en bak deze in een beetje olie glazig en zacht. Bak ook de spekjes in een droge koekenpan tot ze goed knapperig zijn en kook de snijbonen in 10 – 12 minuten gaar.

3. Stamp de aardappelen fijn en voeg beetje bij beetje het kookvocht toe tot je een gladde aardappelpuree krijgt. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

4. Roer de spekjes, snijbonen en de ui door de stamppot en serveer de snijbonenstamppot met een lekker stukje vlees en een schepje jus.

Meer lekkere stamppotrecepten vind je hier.

snijbonenstamppot

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

8 reacties

 1. Hester

  Snijbonenstamppot blijft toch nooit echt favoriet bij mij – we eten het heel soms – maar alsnog wel lekkerder dan losse snijbonen. Ik houd sowieso wel van stamppotten, als we gewoon los aardappelpuree en groente eten gooi ik het vaak ook door elkaar heen, haha.

  Beantwoorden
 2. Susanne

  Ik hou echt van stamppot! Alleen snijbonen zijn nooit echt mijn favoriet. Een snijbonenstamppot heb ik volgens mij nog niet vak gegeten. Wel leuk opgemaakt zo op het bord!

  Beantwoorden
 3. Rineke

  Heb nog nooit snijbonenstamppot gegeten, ligt nog een zak snijbonen in de diepvries, dus misschien binnenkort maar eens proberen. Pas wel spruitjesstamppot gemaakt. Was ook erg lekker.

  Beantwoorden
 4. Mara

  Oeh, ik ben dol op snijbonen! Net als sperziebonen trouwens. Eet alleen geen vlees dus zou dat eruit houden, maar wil deze wel proberen nu het toch echt wat kouder wordt.

  Beantwoorden
 5. Roxanne

  Leuke variatie op snijbonen stamppot! Ik houd er wel van. Alleen maken wij het gewoon simpel met aardappelen, snijbonen en wat peper, zout, nootmuskaat. Ik heb het laatst nog gemaakt omdat mijn vriend het ook nog nooit gegeten had. Hachee a la OMF er bij, en smullen maar!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.