In de vriezer hadden we nog een zak met kabeljauwfilets liggen en daar wilde ik graag iets mee doen. Ik was in eerste instantie van plan om er mijn pasta maaltijdsalade bij te maken, maar bij nader inzien had ik op mijn luie zondag niet zoveel zin in al het snijwerk. Op zoek naar iets anders dus en ik bedacht me dat ik een stukje gepaneerde kabeljauw wellicht wel goed kon combineren met een pastagerecht dat ik nog niet eerder had gemaakt: Spaghetti Aglio e Olio. En zo geschiedde, ik voegde er  nog een bakje spekblokjes aan toe die ik nog in de koelkast had staan en prompt stond er een lekker gerecht op tafel. OMF-waardig zoals we hier in huis altijd zeggen en dus vandaag het recept: Spaghettio Aglio e Olio met bacon en kabeljauw. spaghetti aglio e olio

Wat heb je nodig? (2 personen)
De pasta:

  • 200 gram spaghetti
  • 1 bakje spekreepjes (of bacon)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 fijngesnipperd uitje
  • olijfolie
  • gedroogde peterselie
  • parmezaanse kaas
  • optioneel: 1 eetlepel smeerkaas
  • peper en zout

De vis:

  • 2 moten kabeljauw
  • peper en zout
  • 1 losgelopt ei
  • bloem
  • paneermeel

1. Zet een pan met ruim (gezouten) water op het vuur en kook de spaghetti zodra het water kookt gaar volgens de instructies op de verpakking.

2. Paneer de vis door de vis eerst droog te deppen met een stukje keukenrol, de vis vervolgens te wentelen in de bloem, daarna in het ei en vervolgens in het paneermeel dat je op smaak hebt gebracht met peper en zout. Druk de paneerlaag voorzichtig aan met je vingers en klop het overtollige paneermeel er af.

3. Bak de vis in een beetje olijfolie en boter vier minuten aan de ene kant en vier minuten aan de andere kant op middelhoog vuur gaar.

4. Verhit een koekenpan met een ruime hoeveelheid olijfolie en bak hierin de spekblokjes knapperig. Voeg vervolgens de ui en knoflook toe en bak tot de ui glazig is.

5. Voeg de spaghetti aan de spekjes toe en breng op smaak met peterselie en een beetje peper. Voeg een klein beetje geraspte Parmezaanse kaas toe. Omdat ik het lekker vind heb ik aan de spaghetti één eetlepel smeerkaas toegevoegd, maar dit hoef je natuurlijk niet te doen.

6. Roer de spaghetti goed door tot alles is bedekt met een laagje olie. Serveer de spaghetti in het midden van het bord, leg de gebakken kabeljauw er bovenop en garneer met wat verse blaadjes basilicum.

spaghetti aglio e olio

spaghetti aglio e olio

spaghetti aglio e olio

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. Maartje

    Lijkt me heerlijk! Alleen mis ik in dit soort gerechten wel de groenten dus zou ik het met een salade serveren, maar ach voor een zondag moet t ook best een x kunnen zonder.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.