Vriendjelief is dol op spareribs en eet dat denk ik het liefst iedere week wel een keer. Zelf vind ik het ook wel lekker maar weinig bijzonders. Lekker om een keer bij het steakhouse te eten of bij de barbecue, maar verder hoeft het van mij niet zo nodig. Elke zaterdagochtend gaan we naar de markt en iedere keer zagen we daar goede, vlezige spareribs liggen voor een niet al te hoge prijs. Ik besloot de proef op de som te nemen en helemaal from scratch de ribbetjes te bereiden. En nee, ze zijn dus niet voorgekookt en binnen vijftien minuten klaar.

Wanneer je compleet rauwe spareribs gaat bereiden is het belangrijk dat je een dag van te voren wel begint met prepareren. Hierdoor heeft het vlees de tijd om de marinade in zich op te zuigen, waardoor het lekkerder smaakt.

Even een paar basis dingen:

  • Spareribs hebben een boven en een onderkant. De bovenkant is de ‘bolle’ kant en dus de kant waar het meeste vlees op zit. De onderkant is ‘hol’, hier kun je de botjes het beste zien zitten en deze kant bevat ook geen vlees.
  • Maak de spareribs altijd klaar met de onderkant naar beneden, of je het nou in de oven doet of op de barbecue, dit zorgt ervoor dat de lucht om de ribbetjes kan circuleren en dat ze dus gelijkmatig worden gegaard.
  • Aan de onderkant van de spareribs zit vaak nog een dun vlies, trek deze er altijd af voordat je bezig gaat. Het kan zijn dat de slager dit al voor je heeft gedaan, maar wanneer dit niet zo is moet je dit doen. Dit voorkomt namelijk dat je ribbetjes taai worden en niet van het bot loskomen.
  • Verschillende sites zullen je vertellen dat je voor sappige spareribs je ze eerst moet voorkoken. Doe dit niet. Neem van mij aan, je spareribs worden net soepvlees en het is totaal niet nodig wanneer je de juiste methode hanteert om ze te bereiden zonder ze te koken. Koken is echt zonde van je vlees.
  • Rauwe spareribs stinken. Niet schrikken dus en zeker niet denken dat je vlees bedorven is, die geur hoort er nu eenmaal bij. Gelukkig merk je daar later niets meer van!

Goed, wanneer je het vliesje eenmaal hebt verwijderd kunnen we beginnen met de marinade. Voor zo’n anderhalf kilo aan spareribs heb je de volgende hoeveelheden nodig. Ik raad je echter aan om het dubbele te maken, en de helft te bewaren voor de volgende dag.

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • ½ eetlepel komijnpoeder of zaad
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel grof zeezout

Meng al de bovenstaande ingrediënten goed door elkaar, de marinade zal door de suiker een lekkere donkere kleur krijgen. Ben je op zoek naar een pittige marinade dan kun je er nog een theelepel chilipoeder aan toevoegen. Wil je liever nog iets zoets dan kun je voor honing als toevoeging gaan. Echter maak ik er nog een zoete barbecuesaus bij, dus voor mij is het niet nodig.

Smeer de spareribs goed in met de marinade, doe dit aan beide kanten. Dek de ribbetjes af met aluminiumfolie en zet ze vervolgens 24 uur in de koelkast.

– – – – – –

De volgende dag kun je het beste eerst beginnen met de spareribs. Wrijf ze nog een keer in met wat extra marinade en verdeel ze daarna over een met bakpapier beklede bakplaat (let erop dat je ze goed neer legt!). Verhit de oven voor op 120°C en laat de spareribs in het midden van de oven een uur langzaam garen. Besprenkel de ribbetjes zo nu en dan met wat extra marinade.

Wanneer het uur voorbij is verhit je de oven op de grill stand op 180°C en vervolgens grill je de ribbetjes nog zo’n dertig minuten om een knapperig korstje te krijgen.

Terwijl de spareribs in de oven zitten kun je aan de gang met de barbecuesaus. Hiervoor heb je nodig:

  • 50 ml tomatenketchup
  • 50 ml Worcestershire saus
  • 5 eetlepels basterdsuiker
  • 2 eetlepels mosterd (geen grove)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel komijn
  • ½ theelepel tijm
  • 400 ml water

Breng het water samen met alle ingrediënten aan de kook en laat de saus langzaam indikken. Wanneer je het idee hebt dat de saus dun blijft, kun je er wat maïzena of ander bindmiddel aan toevoegen.

Na anderhalf uur in de oven zijn de spareribs gaar en kun je ze serveren! Giet er wat van de eigengemaakte barbecuesaus overheen en klaar!

Zoals je merkt vergen spareribs from scratch wel de nodige aandacht, maar ze zijn dan wel een stuk lekkerder dan voorgegaarde ribbetjes uit de diepvries. Daarnaast zijn ze op de markt ook nog een stuk goedkoper te verkrijgen. Voor anderhalve kilo spareribs waren wij zo’n negen euro kwijt.

28 reacties

  1. mascha

    Ik doe tijdens het bakken een bakplat onderin de oven en daar doe ik water op. Zo blijven de spareribs lekker mals

    Beantwoorden
  2. Silke

    Hier ook grote fans van spareribs.
    Ik maak ze al jaren op dezelfde manier en sinds ik ze gepost heb op het internet krijg ik bijna wekelijks mailtjes erover.

    Als jullie zo dol zijn op spareribs moet je dat ook zeker eens proberen!

    Beantwoorden
  3. Vera

    Ik vind dit echt een leuke post! Thanks!
    Ga dit zeker onthouden en een keer uitproberen :)

    Beantwoorden
  4. Luca

    ik was bij de slager 8,00 kwijt voor hetzelfde gewicht ik maak het iets anders maar ik ben er echt gek op

    Beantwoorden
  5. Heinz

    Handige vorm van marineren is om de spareribs, al dan niet in kleinere stukken gesneden, met de marinade in stevige (bijv. Diepvries-) plasic zakken te doen, kun je ze een aantal malen keren zodat de marinade mooi gelijkmatig verdeeld wordt. Verder doe ik er vask wat ketjap en (echte!) sinaasappelsap en schil in ( zonder het wit, da’s bitter) . Smakelijk !

    Beantwoorden
  6. Linda

    Manlief wil ook graag spareribs maken, maar dat werd al snel op mij afgeschoven toen hij zag hoeveel werk het was. Dus nu mag ik aan de slag. Gelukkig is je recept duidelijk :)

    Beantwoorden
  7. Anette

    Nou, ik ben stik-benieuwd ! Heb de spareribs in de marinade staan.
    Morgen gaan ze in de oven.
    Ik heb wel wat meer olijfolie in de marinade gedaan, want nadat ik
    precies jouw hoeveelheden had gebruik, vond ik m aan de droge kant.
    Weet niet of je dat herkent, maar ik ga er vanuit dat dat geen probleem
    is.
    Laat je nog weten hoe het eindresultaat geworden is.

    groetjes,

    Anette

    Beantwoorden
    • Eric Oosterbeek

      Het beste is om met een fileermes een beginnetje te maken aan de breedste kant en deze vervolgens in één keer met de hand er vanaf te trekken. Dit gaat het beste met een schone doek zodat je meer grip hebt.

      Beantwoorden
      • Ferdy

        Zoals je zegt Eric met mesje een beginnetje maken en dan met keukenpapier aantrekken, werkt perfect!

  8. Bas

    Heb deze spareribs afgelopen weekend gemaakt…..man, wat waren ze lekker zeg! Heerlijk mals en gaar vlees, goed gekruid en het vlees viel van het bot af! Werkelijk perfect gelukt!

    Beantwoorden
  9. Stan

    De lekkerste marinade maak je met 1/3 deel ketjap, 1/3 deel honing en 1/3 deel olijfolie. Knoflook, paprikapoeder, peper, zout, Provençaalse kruiden of andere kruiden naar eigen smaak toevoegen. Smakelijk!!

    Beantwoorden
  10. limp1983

    Hallo,

    Heerlijke bbq saus zeg.. Toen ik hem voor de 2e maakte heb ik er iets minder suiker in gedaan en een heel klein beetje chilipoeder erbij. Maar nogmaals, super recept bedankt.

    Beantwoorden
  11. Lolita

    Hmmm, dat ziet er lekker uit…ben juist heel weeked bezig geweest met ander recept met denk ik veel te veel suiker ingrediëten. Suiker, ketjap, honing etc…ondanks lage garing alles zwart geworden dus volgende keer deze maar eens proberen!

    Beantwoorden
  12. Renate

    Dit weekend gemaakt voor de verjaardag. De spareribs waren zo op! Makkelijk te maken en superlekker! Gaan we vaker doen.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.