Iets dat altijd al eens op mijn lijstje stond om te proberen was Spätzle, ik had het hier en daar al eens voorbij zien komen op andere blogs maar toch leek het een ondergeschoven kindje te zijn. Spätzle is een specialiteit uit Zuid-Duitsland, de Elzas en Zwitserland en het zijn reepjes deeg die gekookt of gebakken worden. Het is maar lastig te krijgen in Nederland, maar laatst kwam ik ineens een zak tegen bij Lidl en besloot ik het mee te nemen. Ik maakte een hartverwarmend en herfstig gerecht: Spätzle met bacon en gekarameliseerde ui.

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 200 gram Spätzle
  • 6 plakjes ontbijtspek
  • 4 grote uien
  • 100 gram mini champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en zout

1. Snijd de uien in halve ringen en karameliseer deze volgens de methode die ik al eens eerder heb uitgelegd. Trek hier wel wat tijd voor uit, het kost je minstens een uur om uien goed te karameliseren.

2. Bak de plakjes ontbijtspek in een droge koekenpan knapperig en laat ze uitlekken op een vel keukenrol.

3. Maak de minichampignons schoon en bak deze in een klein beetje olijfolie met de knoflook tot ze gaar zijn.

4. Kook de Spätzle volgens de aanwijzingen op de verpakking.

5. Schep de Spätzle en een klein beetje van het kookvocht bij de uien in de pan en voeg hier champignons met knoflook ook aan toe. Scheur of breek het knapperige spek in grove stukken en schep dit ook door het gerecht.

6. Breng het geheel desgewenst nog een beetje op smaak met peper en zout.

Spätzle met gekarameliseerde ui

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. Linda

    Dat ziet er lekker uit! Eens in de gaten houden of ik het toevallig tegenkom. Ik heb wel eens gekeken om zelf spätzle te maken, maar daar heb je een speciaal soort zeef voor nodig. Wel handig om dan eerst een keer te proberen of het lekker is met kant-en-klare spätzle.

    Beantwoorden
    • Sabine

      Houd je niet van spek of gebruik je liever geen vlees? Ik vond persoonlijk de spek qua textuur en smaak namelijk wel heel veel toevoegen. Je kunt eventueel gerookte kalkoenreepjes gebruiken en deze even kort opbakken, die zijn namelijk ook wel redelijk zout of gebruik een pittig worstje. Geen zin in het zoute dan zou ham eventueel ook nog kunnen.

      Mocht je geen vlees willen gebruiken dan kun je ook voor vegetarische spekjes gaan van De Vegetarische Slager of van Albert Heijn.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.