test

Eventjes heb ik getwijfeld of ik dit recept online zou zetten, het is namelijk zo eenvoudig. Maar toen ik ging Googelen op stampandijvie (of foeksandijvie, stampot andijvie, rauwe andijvie stamppot) bleek het dat werkelijk iedereen deze Hollandse kost op een andere manier klaarmaakt. Ik besloot dus foto’s te maken van het eindresultaat en onderstaand recept laat zien hoe wij hem het liefst eten. In het recept heb ik de spekjes opgenomen, deze zijn niet terug te vinden op de foto’s. In verband met het Weight Watchen heb ik die namelijk voor een keer achterwege gelaten. Als bonus het ‘recept’ voor mijn basis gehaktballen, maar je kunt de stampandijvie natuurlijk ook lekker met een stuk rookworst eten.

Wat heb je nodig? (2 personen)
Voor de stamppot

 • 500 gram kruimige aardappelen
 • 4 handen rauwe andijvie
 • ¾ ui
 • 1 bakje spekblokjes
 • scheutje melk
 • klein klontje boter

Voor de gehaktbal

 • 200 gram gehakt naar keuze (ik koos voor extra mager rundergehakt)
 • ¼ ui
 • 1 ei
 • 2 eetlepels gehaktkruiden
 • 4 eetlepels paneermeel

1. Schil de aardappelen en kook ze in een laagje gezouten water gaar. Was ondertussen de andijvie en laat het uitlekken in een vergiet. Ook heb je tijdens het koken van de aardappelen de tijd om het ui te snipperen.

2. Bak de spekblokjes in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn en het meeste vet is verdwenen.

3. Giet de aardappels af en stamp ze met behulp van een scheutje melk en een klontje boter fijn. Breng ze op smaak met wat zout (en nootmuskaat naar wens). Voeg handje voor handje de rauwe andijvie toe en roer iedere keer goed door.

4. Voeg als laatste de rauwe ui en de uitgebakken spekjes toe en meng dit door de andijvie stamppot.

Terwijl de aardappels op het vuur staan kun je natuurlijk ook al de gehaktballen prepareren. Het braden van de gehaktballen zal zo’n vijftien minuten duren, dus je hoeft hier niet direct mee te beginnen wanneer je de aardappels op hebt staan. Voor de gehaktballen meng je alle ingrediënten die ik zojuist heb genoemd met elkaar. Mocht je vinden dat het vlees te klef is, kun je wat extra paneermeel toevoegen. Rol het gehakt tot gehaktballen en braad ze in een beetje boter gaar.

Indien je graag een beetje jus bij de stampandijvie wil, dan kun je deze prima maken van de gehaktballen. Doe dan een beetje extra boter in de koekenpan en voeg water aan de pan toe wanneer de gehaktballen rondom bruin zijn gekleurd. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en de jus wordt vanzelf getrokken.

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

4 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.