test

Net als stamppotten vind ik dat stoofvlees ook absoluut bij de winter hoort. Mijn moeder maakte altijd hachee, onwijs lekker en zeker als het al een dagje staat te trekken. Nu vond ik het tijd om eens iets anders te gaan proberen en dus ging ik op zoek naar een recept voor stoofvlees. Stoofvlees schijnt typisch Limburgs te zijn en je hoort het traditioneel met friet te eten. Je maakt het niet zo even 1 2 3, stoofvlees moet namelijk echt een paar uur op staan om goed te kunnen garen. De twee basisingrediënten voor het echte stoofvlees zijn bier en rundvlees en dat ging natuurlijk ook in mijn gerecht. Excuus voor de foto’s, stoofvlees is nou eenmaal verre van fotogeniek, de smaak was in ieder geval een stuk beter!

stoofvlees

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 500 gram runderlappen*
 • 4 grote uien
 • 2 eetlepels bloem
 • 1 flesje trappist bier (bijvoorbeeld Westmalle)
 • 1 kruidnagel
 • 1 laurierblad
 • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
 • 2 eetlepels azijn
 • ½ eetlepel tijm
 • 2 sneetjes bruin brood
 • 1 eetlepel mosterd
 • peper en zout
 • boter

*Voor mijn stoofvlees gerecht gebruikte ik hacheevlees van de C1000. Persoonlijk vond ik het veel te fijn gesneden waardoor er naar mijn idee te weinig textuur in het gerecht zat. Ik raad je daarom aan om runderlappen te kopen en deze zelf in blokjes te snijden.

1. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees op hoog vuur goudbruin. Breng het vlees op smaak met peper en zout.

2. Haal het vlees uit de pan en fruit in het achtergebleven vet. Voeg de bloem en het suiker aan de ui toe en bak op laag vuur nog even mee. Niet laten aanbranden natuurlijk!

3. Voeg vervolgens aan de ui het azijn, bier, het laurierblad, de kruidnagel en de tijm en het vlees toe. Laat het mengsel aan de kook komen en draai dan het vuur laag.

4. Leg het deksel op de pan en laat het gerecht circa een half uur op laag vuur stoven.

5. Haal de korsten van de sneetjes brood af en besmeer het brood rijkelijk met grove mosterd. Leg na een half uur de sneetjes brood op het stoofvlees en laat vervolgens nogmaals een uur meestoven.

6. Roer met een houten lepel na een half uur het brood door het stoofvlees, zodat het gerecht gaat binden.

7. Leg het deksel weer op de pan en laat het gerecht vervolgens nog een uur tot anderhalf uur op laag vuur stoven. Mocht je in de tussentijd merken dat het gerecht begint aan te branden doordat er te weinig vocht in zit, kun je beetje bij beetje wat water toevoegen.

Eigenlijk hoor je dit gerecht dus met friet te serveren, ik koos er zelf voor om het te serveren met gevuld plukbrood. Hiervoor komt het recept binnenkort online.

stoofvlees

stoofvlees

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

3 reacties

 1. Vera

  Ik vind stoofvlees zo heerlijk! Wij hebben thuis een vrijstaande kachel, daarop kan je koken. Mijn vader maakt altijd een grote pot stoofvlees, wat wij dan ‘kachelvlees’ noemen. Heerlijk en echt oudhollands! En het hele huis ruikt ernaar, echt genieten.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.