De barbecuefeestjes in Nederland, of althans bij ons, worden gekenmerkt door een overvloed aan vlees, salades, stokbrood en satésaus. Hartstikke lekker en wat mij betreft iedere week wel welkom, maar wanneer je vaker dan een keer per week gaat barbecuen helaas niet zo gezond. En daarom deel ik de komende weken wat tips met jullie voor gezondere barbecuegerechten. Ik trap vandaag af met groentespiesjes. Deze zijn ontzettend eenvoudig om te maken en wanneer je ze op smaak bent met wat kruiden en/of specerijen naar wens vormen ook deze spiesjes een zeer fijne toevoeging aan de (vegetarische) barbecue.

Wat heb je nodig?

  • cherrytomaatjes
  • paprika in drie kleuren
  • ui
  • kastanjechampignons
  • satéprikkers
  • knoflookolie
  • peper en zout

1. Maak de cherrytomaatjes en kastanjechampignons schoon maar laat deze heel.

2. Snijd de paprika’s en de ui in grove stukken, zorg ervoor dat de stukken een beetje van vergelijkbare grootte zijn.

3. Laat de stokjes een paar uur voordat je gaat barbecuen in koud water weken. Op deze manier voorkom je dat het hout op de barbecue straks in de hens vliegt.

4. Rijg de groenten om en om aan de spiesjes.

5. Smeer de groentespiesjes in met een beetje knoflookolie en bestrooi rijkelijk met peper en zout.

6. Grill de groenten in zo’n vijf-zeven minuten op de barbecue gaar.

Met deze spiesjes kun je natuurlijk naar hartenlust variëren. Rijg er courgette of aubergine aan, stop er nog wat vlees tussen om zelf shaslicks te maken of zelfs wat fruit voor een frisse twist. Alles kan!

Groentespiesjes

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Charlotte

    Hmmmmm groentespiezen vind ik stiekem veel spannender dan vleesspiezen, omdat er meer dan 1 smaakje aan zit! Afgelopen vrijdag met BBQ hadden we spiezen met kastanjechampignon, paprika, rode ui en courgette. Jammie!

    Beantwoorden
  2. Suzanne

    Ik heb nog wel een tip voor wat betreft de champignons. Ik marineer deze altijd eerst (kan vanalles zijn: bijvoorbeeld een beetje oosters met kikoman en sesamolie of een beetje Italiaans met wat wijn, oregano en wat olijfolie, peper en zout) zodat ze mooi vol en sappig blijven en dus niet verschrompelen als oude besjes :-).

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.