Je ziet de bakjes wel eens in de winkel liggen en zo heel af en toe wordt het ook wel eens als bijgerecht geserveerd in een restaurant: rauwkost. Eigenlijk is het niet meer dan rauwe groenten dat in stukjes is gesneden en vervolgens omgeschept wordt. Ontzettend eenvoudig om te maken natuurlijk en ideaal om op tafel te zetten tijdens bijvoorbeeld de barbecue of om te serveren als bijgerecht tijdens een wat uitgebreider diner. In de Super Healthy Sunday van vandaag laat ik je zien hoe je zelf zo’n eenvoudige rauwkostsalade kunt maken. En neem van mij aan, dit stelt echt niets voor. Gezond is het in ieder geval zeker, je eet eigenlijk alleen maar rauwe groenten. Kies voor biologische groenten en je weet zeker dat je goed bezig bent. Varieer overigens naar hartenlust met deze salade, je kunt ieder type groente dat je lekker vindt toevoegen.

Wat heb je nodig?

  • 1 rode ui
  • 1 winterpeen
  • 1 rode paprika
  • ½ komkommer
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • 1 eetlepel verse bieslook

1. Pel de rode ui en snijd deze in dunne halve ringen. Mocht je een rode ui te heftig vinden qua smaak dan kun je ook bosui gebruiken of een zoet gele ui. Zorg er gewoon voor dat je de halve ringen zo dun mogelijk snijdt en voeg eventueel minder toe.

2. Schil de winterpeen en snijd deze met een scherp mes in dunne reepjes.

3. Was de komkommer onder de kraan en laat de schil er vervolgens aan. Snijd ook de komkommer in dunne reepjes.

4. Verwijder de zaadlijst uit de paprika en snijd de paprika in dunne reepjes.

5. Doe alle gesneden groenten bij elkaar in een kom en strooi hier de verse peterselie en verse bieslook overheen.

Een aantal suggesties die ook erg smakelijk zijn:

  • sprenkel er een klein beetje knoflookolie overheen voor meer smaak;
  • voeg radijsjes toe voor een fris accent;
  • mocht je de salade nog meer bite willen geven dan doet een eetlepel gemengde noten/zaden ook veel goeds;
  • maak een lichte yoghurtdressing met citroensap om door de salade te scheppen;
  • wat fijngesneden witte kool werkt ook altijd erg goed in een rauwkostsalade.

eenvoudige rauwkostsalade

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

6 reacties

      • Sabine

        Kan prima, je kunt er eigenlijk alles inmikken wat je lekker vindt. Principe van rauwkost ligt alleen bij het feit dat het bestaat uit rauwe groente :)

  1. Hester

    Ik heb het ook eens voorbij zien komen met rauwe courgette… Dat lijkt me iets minder geslaagd, maar tomaat past er bijvoorbeeld wel weer goed in (al lust ik het niet). ’t Is überhaupt niet mijn favoriete salade, maar wel heel gezond en fris!

    Beantwoorden
  2. Susanne

    Ik ben de laatste tijd helemaal gek op mijn eigen rauwkost maken, wél met dressing haha. Vaak gaat er tomaat, wortel en gegrilde paprika in. Een ui vermijd ik vaak gezien ik nog weleens ergens naar toe moet en niet té veel naar ui wil ruiken haha.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.