Een groot soep-eter ben ik niet echt, maar als ik dan toch voor een soepje kies is tomatensoep een van mijn favorieten. Lekker simpel en eigenlijk altijd wel goed. De geroosterde tomatensoep die ik je nu laat zien is een topper, het roosteren van de tomaatjes in de oven zorgt voor een fijne smaaktwist. Een welkome afwisseling op een wellicht anders wat saaie soep.

Ik gebruikte voor deze geroosterde tomatensoep cherrytomaatjes van Piccobello. De Piccobello’s worden duurzaam geteeld waarbij onder andere wordt gedacht aan een gezonde groeiomgeving voor de tomaatjes. Ze zijn op deze manier minder vatbaar voor invloeden van buitenaf en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is met 100% gereduceerd. Hoe gek het ook klinkt, dit proef je écht in de tomaten. Onwijs vol van smaak, heerlijk als snack maar ook om te verwerken in gerechten. Waaronder dus in deze soep!

Wat heb je nodig? 

  • 900 gram cherrytomaatjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden
  • 700 milliliter groentebouillon
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • extra vergine olijfolie
  • verse basilicum
  • peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 185°C. Haal de kroontjes van de tomaten, maak de ui schoon en snijd deze dan doormidden. Laat de schilletjes om de knoflook.

2. Doe de cherrytomaatjes samen met de ui en knoflook in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Rooster de tomaten in het midden van de oven voor ongeveer 30 minuten.

3. Schep de tomaatjes in een grote pan en schenk hier de bouillon bij. Breng het geheel aan de kook en laat zo’n vijf minuten zachtjes doorkoken.

4. Pureer de soep met een staafmixer en laat de soep nogmaals vijf minuten op laag vuur doorwarmen.

5. Roer de Italiaanse kruiden door de crème fraîche en roer dit vervolgens in zijn geheel door de geroosterde tomatensoep. Breng de soep op smaak met peper en zout en de verse basilicum.

geroosterde tomatensoep

geroosterde tomatensoep

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

14 reacties

  1. Anniek

    Hmm, ziet er heerlijk uit! Ik ben fan van tomatensoep, zeker in de herfst en winter! Het nieuwe schermpje bovenaan je site ziet er ook erg leuk uit! Heb je dat zelf gedaan, of iemand anders voor jou? Ik wil zelf namelijk ook mijn layout veranderen, maar zelf kan ik dat niet. Heb jij nog tips?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Dankjewel voor je compliment, de slider bovenaan de site heb ik zelf gemaakt.

      Je kunt op het Sitedeals forum (www.sitedeals.com) vragen of iemand je layout voor je kan veranderen of zoeken op Twitter naar iemand die dit wel kan!

      Beantwoorden
    • Sabine

      De ui en de knoflook doe je niet meer in de soeppan nadat ze in de oven zijn geweest, al kun je dit voor extra smaak uiteraard wel doen wanneer je hier zin in hebt. Dan haal je inderdaad de schilletje er af.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.