Een tijdlang wist ik niet zo goed waar ik zoete aardappel voor moest gebruiken. Bij de Japanner proefde ik wel eens zoete aardappelkoekjes, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik daar niet zo warm van werd. Echter wilde Tim het graag een keer proberen en dus moest ik er toch echt aan geloven om er zelf mee aan de slag te gaan. En met succes, ik maakte geroosterde zoete aardappelfrietjes uit de oven en hmm wat een goed idee! Hoewel ik alsnog geen enorm fan ben van zoete aardappel, is dit wel iets dat ik veel vaker zal eten.

Zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd en is een product dat oorspronkelijk uit Mexico komt. Het wordt bestempeld als een (zeer) gezond product en dat is niet geheel onterecht. Naast een hoog zetmeelgehalte en gezonde suikers bevat de zoete aardappel ook veel gezonde vezels en vitaminen. Daarnaast is het gehalte aan koolhydraten ook een stuk minder dan bij normale aardappels, waardoor het een goede to go is wanneer je wat kilo’s kwijt wilt. Pluspunt voor diabetici (met diabetes type 2): er zit een stofje in de zoete aardappels dat de bloedsuikerspiegel reguleert en dat ervoor zorgt dat er geen piek in de insuline komt.

Bronnen: Mens en Gezondheid, bloedsuiker.nl, Margriet.nl

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 1 grote zoete aardappel
  • olijfolie
  • grof zeezout
  • zwarte peper

1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een ovenrooster met een stuk bakpapier.

2. Schil de zoete aardappel en snijd hem in frieten van ongeveer een centimeter dik. Doe de frieten in een kom en schep ze om met de olijfolie, de peper en het zout.

3. Verdeel de zoete aardappelfrietjes over het ovenrooster en rooster ze in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.

Vanwege het hoge zetmeelgehalte zullen deze zoete aardappelfrietjes niet zo knapperig worden als normale patatten, maar ja… die zijn dan ook weer niet zo gezond als deze!

zoete aardappelfrietjes

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

15 reacties

  1. Roxanne

    Ik heb deze toevallig gisteren ook gemaakt voor bij de hachee en zelf laat ik de frietjes 30 minuten weken in koud water. Dan worden ze net iets knapperiger! :)

    Beantwoorden
  2. Dimitri

    Idem hier, ikzelf voeg ook wat paprikapoeder toe aan de olijfolie. Super lekker! De mijne zijn nu op andere had ik deze vandaag ook gemaakt!

    Beantwoorden
  3. Suzanne

    Mmmmmm heerlijk! Hier 1 van de favorieten thuis. Het liefst met een klodder mayonaise. Ik bak ze altijd in een koekenpan met olijfolie, hierdoor blijven ze net wat knapperiger dan in de oven.

    Beantwoorden
  4. milou

    Ik hou echt van zoete aardappel, maar op de een of andere manier ben ik van de frietjes niet zon fan haha! Ze zien er wel lekker uit op de foto!

    Beantwoorden
  5. Anmriej

    Ik ben echt zoooo’n fan van de zoete aardappel en ben gek op die frieten (toen ik in Amerika was) maar helaas krijg ik ze thuis met geen mogelijkheid knapperig. Ze zien er wel zo uit als op de foto maar knapperig, nee. :-( Ik snap het niet. Heb ze in de oven klaargemaakt, in de frituurpan (verschillende standen, verschillende tijden) en toch worden ze niet knapperig.. Iemand tips? Want ik zou zoooo graag zelf in staat zijn knapperige zoete frieten te maken :-( Heb ze al niet meer gehad sinds ik in november 2012 in Amerika zat :-(

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.