Jarenlang ben ik gek geweest op pastasalades. Nu nog overigens, maar sinds een aantal maanden heb ik daar een nieuwe favoriet bij: rijstsalades. Eind vorig jaar publiceerde ik al een recept voor een rijstsalade met kip en witte druiven, vandaag geef ik je er in Super Healthy Sunday weer een. Deze rijstsalade met tonijn is wat mij betreft het perfecte lentegerecht voor de lunch maar kan over een aantal maanden ook prima bij de barbecue geserveerd worden. Dankzij het gebruik van zilvervliesrijst is deze salade bovendien ook goed vullend waardoor je er – hoe lekker hij ook is – niet té veel van eet. Verder gebruikte ik uiteraard lekker veel groenten, zo hoort het immers in een salade!

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 1 blikje tonijnstukken in olie of water
  • 1 handvol waterkers
  • 1 klein blikje maïs
  • 1 kleine ui
  • ¼ komkommer
  • 4 – 5 zongedroogde tomaten
  • 1 eetlepel Yofresh
  • 100 gram gesneden snijbonen

1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en laat deze een beetje afkoelen. Kook ook de snijbonen gaar en laat deze tevens wat afkoelen.

2. Snipper de ui en snijd de komkommer en zongedroogde tomaten in reepjes. Doe alle drie de ingrediënten in een schaal en voeg hier het uitgelekte blikje maïs aan toe.

3. Wanneer de rijst lauwwarm is kun je deze aan de groenten toevoegen. Roer direct de Yofresh door de salade.

4. Voeg de gaargekookte snijbonen en de stukken tonijn aan de salade toe. Schep het geheel om en serveer direct.

Deze salade kun je afgedekt prima een dag of drie in de koelkast bewaren. Zelf vind ik hem lauwwarm het allerlekkerst, maar koud kan hij ook prima. Een ideale salade om mee te nemen als lunch.

Peper en zout laat ik in dit gerecht achterwege omdat ik de tonijn al zout genoeg vind en geen pit wil in deze frisse salade. Voeg het echter naar hartenlust toe als je wilt.

rijstsalade met tonijn 2

rijstsalade met tonijn

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Roxanne

    Lijkt me erg lekker, en wil ik zeker eens proberen! Een salade met rijst, nog niet gegeten! Vriendlief houdt niet van tomaat, dus misschien ook niet van zongedroogde tomaat. Maar goed, die zou ik evt ook kunnen vervangen door paprika bijvoorbeeld denk ik.

    Beantwoorden
  2. Nathalie

    Hier ook nog heerlijk koel in huis (als reactie op je twitterbericht ;-)
    Vanaond lekker BBQ! Nu dus bezig met deze salade als bijgerecht. Lijkt me heerlijk erbij, mjammie….

    Beantwoorden
  3. Anita

    Zondag dit recept gegeten, wordt vanaf nu mijn favoriete recept! Geweldig lekker. In plaats van zilvervliesrijst hadden wij 7 granenrijst.fantastisch.

    Beantwoorden
  4. Yvonne

    Ziet er lekker uit. Ga het recept vanavond uitproberen. Er zit voldoende rijst in, maar zijn de groentes niet wat weinig voor vier personen?

    Beantwoorden
  5. na

    hoi, heeft veel weg van de basis van een Marokkaanse salade…ook heerlijk om er geroosterde zaden (zonnenpitten en pompoenpitten) aan toe te voegen…jammie

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.