Ik denk dat het recept voor Surinaamse Nasi van Francesca al ruim anderhalf jaar op mijn to-make lijstje staat. Hoewel ik het nog nooit had gegeten vond ik het er zó lekker uitzien en klinken dat ik het echt een keer zelf moest maken. En toen stond er ineens een Surinaamse eetkraam op het pleintje hier om de hoek. Ik nam een paar weken geleden daar Surinaamse Nasi en Bami mee en toen wist ik het zeker: dit moet ik écht een keer zelf proberen. Een week geleden was het zover. Na een tripje naar de toko ging ik aan de slag. De geuren die het huis vulden waren fantastisch en de nasi zelf minstens net zo lekker. Lieve bezoekers neem van mij aan dat deze nasi een tripje naar de toko meer dan waard is. En vergeet niet om een kijkje te nemen op Francesca Kookt voor nog meer fijne Surinaamse gerechten. De kip is namelijk ook waanzinnig, al deel ik daar het recept binnenkort ook nog van want die kip at ik bij deze nasi. Francesca haar recept voor Surinaamse nasi is een tikkeltje anders dan ‘mijn’ recept hieronder, maar als foodie freestyle je nou eenmaal graag in de keuken.

Wat heb je nodig? (6 personen)

  • 500 gram Basmatirijst
  • 1 grote ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 4 MAGGI blokjes*
  • ½ centimeter Trassie (garnalenpasta)
  • 2 centimeter verse gember
  • 3 eetlepels zoete ketjap
  • 7 eetlepels zoute ketjap
  • 100 gram diepvriesdoperwten
  • ½ theelepel pimentpoeder
  • 1 theelepel zwarte peper

*Let op: deze MAGGI blokjes zijn niet hetzelfde als bouillonblokjes voor runderbouillon. Inmiddels zijn ze ook verkrijgbaar in de supermarkt en vind je ze in een ‘ouderwets’ plastic rood-geel plastic bakje waar meer blokjes in zitten dan in de standaard bouillonverpakkingen. De blokjes zelf zijn klein, nog geen centimeter breed, en vierkant. Als je zoekt met Google afbeeldingen op ‘MAGGI blokjes’ zie je ze.

1. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat de rijst volledig afkoelen.

2. Hak de ui en de knoflook fijn en fruit deze in zonnebloemolie in een grote pan aan tot het goed begint te geuren.

3. Verkruimel de trassie en de MAGGI blokjes en voeg deze samen met het pimentpoeder en de zwarte peper aan de ui en knoflook toe. Doe hier een klein scheutje water (hooguit 2 eetlepels) bij zodat het geheel niet aanbrandt. Bak alles een paar minuten en voeg dan de doperwten toe.

4. Snijd de gember in twee stukken en doe deze bij de overige ingrediënten in de pan. Bak even kort mee. De gember vis je er later weer uit.

5. Schep de helft van de afgekoelde rijst in de pan en voeg 4 eetlepels zoute ketjap en 1 eetlepel zoete ketjap toe. Roer het geheel nu goed door tot iedere korrel rijst donker is gekleurd. Doe dan de rest van de rijst erbij samen met de overige ketjap. Roer nogmaals goed door tot alle rijstkorrels donker gekleurd zijn.

En dat was ‘em al! Surinaamse Nasi maken is eigenlijk een fluitje van een cent, je moet er gewoon even voor naar de toko. Ik heb gemerkt dat deze nasi de volgende dag nog lekkerder is omdat dan alle ingrediënten goed zijn ingetrokken. Het is dus de overweging waard om een dag van te voren al te beginnen met koken, maar die keus laat ik helemaal aan jou over.

Surinaamse Nasi

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

6 reacties

    • DC

      Meiden! Gelukkig hebben jullie meer verstand van beauty en mode… ;-) Zo’n beetje het belangrijkste ingrediënt van een Maggi blokje is E621. Precies…dat is vetsin of mononatriumglutamaat.
      Verder is het (overmatig) gebruik hiervan niet onomstreden, maar dat is wel een kwestie van ‘smaak’ en mogelijke overgevoeligheid. Wees er tenminste maar voorzichtig mee.

      [en over het recept zelf: Surinamers eten hun nasi graag vrij ‘nat’. Ik maak mijn Surinaamse nasi graag ‘droog’. Dat is dan weer de Indo-invloed. Daarnaast doe ik er iets meer groenten in, zoals kouseband en eventueel wat Chinese kool, en als vegetariër doe ik er direct voorgebakken gehalveerde vegetarische gehaktballetje (AH) in.]
      Maar iedereen: doe wat je wilt en geniet ervan!

      Beantwoorden
  1. padro

    de gene die hier bovenstaand nasi gemaakt heeft totaal niet goed gedaan . rijst ziet heel erg papperig uit .ik zou dit nooit vreten. ziet er echt niet uit . rijst is te zacht en ook e veel sojasaus in gedaan.
    leer eerst rijst koken en dan pas kont de rest.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.