Eén van de hoogtepunten voor mij tijdens de perstrip naar Thailand was de Thaise kookworkshop die we volgden in de Baipai Thai Cooking School. We leerden in totaal drie gerechten koken en van alle drie ga ik zeker de recepten nog met jullie delen. Vandaag begin ik met het eerste gerecht en dat is het recept voor Tom Yum Goong, vrij vertaald een pittige zure soep met garnalen. Deze soep is totaal niet te vergelijken met de soepen die we in Nederland kennen en dat maakt hem voor mij zo speciaal. Je kunt hem zo pittig maken als je zelf wilt, zelf gebruikte ik één gedroogd pepertje en dat zorgde er bij mij al voor dat ik met een snotneus kwam te zitten. Ben je een daredevil dan kun je twee tot drie pepertjes gebruiken.

Wat heb je nodig? (1 kommetje)

  • 2 grote schoongemaakte en gepelde garnalen
  • 250 milliliter bouillon (vis- of groentenbouillon)
  • ¼ theelepel zout
  • 2 – 3 kastanjechampignons
  • 3 centimeter citroengras
  • 1 centimeter laos (Thaise gember)
  • 1 blaadje kaffir limoen
  • 1 gedroogd pepertje
  • 2 theelepels chilipasta
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 theelepels kristalsuiker
  • 1 eetlepel limoen
  • 4 eetlepels kokosmelk

1. Snijd het citroengras in dunne reepjes en scheur het kaffir limoenblaadje in om ervoor te zorgen dat de aroma’s vrij komen. Kneus het gedroogde pepertje en hak de laos fijn. Mocht je grote champignons hebben, snijd deze dan door de helft of in vieren.

2. Doe de bouillon samen met het citroengras, de laos, het kaffir limoen blaadje en het zout in een steelpannetje en breng de bouillon aan de kook.

3. Doe de champignons in de pan en breng de bouillon wederom aan de kook.

4. Draai het vuur laag en doe vervolgens de garnalen in de pan. Kook deze tot ze gaar zijn maar roer niet! In dit stadium de soep roeren zorgt ervoor dat deze enorm vissig gaat smaken en dat is niet de bedoeling.

5. Doe de kokosmelk in de pan en draai het vuur uit. Roer de soep door tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.

6. Roer vervolgens (terwijl de pan dus van het vuur af is) de chilipasta, vissaus, limoensap, suiker en het pepertje door de soep tot alles goed gemengd is.

7. Schep de soep in een kom en garneer desgewenst met verse koriander.

Ondanks de hoeveelheid ingrediënten is deze soep ontzettend makkelijk om te maken, hij is serieus binnen een kwartier klaar om geserveerd te worden. Van deze soep eet je overigens alleen de garnalen, de bouillon en de champignons. Hoewel het limoengras en de kaffir limoen in de kom mee worden geserveerd, is dit niet te eten.

Tom Yum Goong

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.