Een paar weken geleden besloten vriendlief en ik ineens dat het tijd werd om eens te kaasfonduen. Ik ben gék op kaas echt dol maar ik had voorheen nog nooit gekaasfondued (hoe schrijf je dat…?) Maargoed, het stond dus op de planning voor een zaterdagavond en omdat ik van koken hou en van lekker eten besloot ik maar direct de kaasfondue zélf te maken. Mocht je hier geen zin in hebben dan kun je ook kant-en-klare verpakkingen kopen in de supermarkt in poeder of vaste vorm, maar wil je even wat extra tijd uittrekken voor het maken van deze kaasfondue, doe het dan lekker zelf. Het is helemaal niet niet zo moeilijk maar het kost gewoon een beetje tijd. Ik heb “traditioneel” even tussen aanhalingstekens gezet omdat ik een béétje heb gesmokkeld met de kaas.

Wat heb je nodig? (voldoende voor vier personen)

  • 1 teentje knoflook
  • 250 ml droge witte wijn
  • 200 gram Emmentaler
  • 200 gram Cheddar
  • 150 gram Gruyère
  • 1,5 eetlepel maizena
  • snufje nootmuskaat, peper en zout

Goed, het maken van een kaasfondue is eigenlijk hartstikke simpel maar je moet ervoor zorgen dat de kaas niet te snel smelt. Gebeurd dit te snel dan krijg je stugge en draderige kaasfondue en gaat alle smaak verloren, jammer! Zorg ervoor dat je eerst alle soorten kaas in ongeveer gelijke blokjes snijdt zodat dit gelijkmatig kan smelten.

Wrijf een pan -eigenlijk moet dit een grote, stevige zijn maar ik gebruikte gewoon een steelpannetje- in met knoflook en giet de wijn in de pan. Breng de wijn aan de kook en zorg ervoor dat dit lang genoeg duurt totdat de alcohol is verdampt.

Draai het vuur laag en voeg de kaas aan de wijn toe. Hou écht het vuur laag en blijf roeren met een houten lepel of garde totdat alle kaas gesmolten is. Bij mij duurde het zeker tien minuten voordat alle kaas gesmolten was. Blijf er echt bij, het zou zonde zijn als de toch al prijzige kaas aanbrandt.

Wanneer alle kaas gesmolten is en er geen klontjes meer zijn voeg je de maizena en de kruiden toe. Nog even goed doorroeren, maar zorg ervoor dat de fondue niet begint te koken. Giet het kaasmengsel in een fonduepan of serveer het pannetje gewoon zo op een warmhoudplaatje zodat de kaas wel een beetje warm blijft. Overigens wordt de kaas nog wat dikker wanneer het op tafel staat!

Serveertips:
Kaasfondue kun je werkelijk waar met alles eten, maar hier een aantal tips:

  • Ciabattabrood
  • Nacho’s
  • Knakworstjes
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Cherrytomaatjes
  • Kipfilet

 

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

8 reacties

  1. Wendy

    Ik vind die drank-smaak nooit zo lekker in kaasfondue…. zou je die ook kunnen vervangen voor bouillon?
    en leuke dip-tips… vind enkel en alleen brood nooit zo lekker.

    Beantwoorden
  2. Linn

    Dat ziet er erg lekker uit. Ik heb het eigenlijk nog nooit geprobeerd, maar dat komt misschien ook omdat ik van thuis uit niet gewend bent van die dure en aparte kazen te eten.. Maar het lijkt me wel errrg lekker met nachos ofzo! Zo’n lekkere friday night snack ofzo ;p

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.