De Allerhande is zo’n magazine dat steevast met mij mee naar huis gaat wanneer er een nieuwe editie in de schappen ligt. Logisch ook, want er staan dikwijls erg smakelijke recepten in. In de laatste editie kwam ik dit recept tegen voor een Magere Varkens Fricassee. Het woord fricassee zei me eigenlijk niet zoveel, maar na enig speurwerk blijkt dit een manier van koken te zijn waarbij het in blokjes/reepjes gesneden vlees in een klein laagje olie wordt gebakken, vervolgens wordt bevochtigd met ingrediënten voor de saus en dan ook opgediend wordt in de (vaak witte) saus. Ach zo… De foto die bij het recept stond deed me in ieder geval watertanden en daarom besloot ik dit recept maar eens te proberen, met hier en daar een aanpassing natuurlijk.varkens fricassee

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

  • 1½ koffiekopje basmati rijst
  • 250 gram kastanje champignons in plakjes
  • 400 gram magere varkensfilet lapjes in reepjes gesneden
  • 1 blikje doperwten, uitgelekt
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 200 ml crème fraîche
  • peper en zout
  • verse basilicum

1. Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking. Mijn manier (van Jamie Oliver geleerd): 1 kopje rijst staat gelijk aan 2 kopjes kokend water. Wanneer je deze verhoudingen aanhoudt, het vuur laag draait zodra het water kookt -met de rijst er al in- en vervolgens de deksel op de pan doet, stoomt de rijst in het water gaar en is het niet nodig om de rijst naderhand nog een kwartier droog te stomen.

2. Kruid het varkensvlees met peper en zout. Fruit de sjalotjes en de knoflook in een beetje olijfolie in een wok en voeg het vlees toe. Laat het vlees nog niet door en door gaar worden, anders loop je het risico dat het taai wordt.

3. Voeg na ongeveer drie-vier minuten de kastanje champignons toe en wok tot de champignons bruin kleuren.

4. Voeg de crème fraîche toe en laat het smelten tot er een licht sausje ontstaat, laat even een minuut doorkoken. Voeg vervolgens de doperwtjes toe en verwarm het gerecht nog zo’n twee minuten door.

5. Serveer de varkens fricassee op een bedje van basmati rijst en top af met gescheurde blaadjes basilicum.

Ik vond dit gerecht héérlijk. Tim strooide er nog een lading Parmezaanse kaas overheen (ja, bij de rijst ja…) maar voor mij was het gerecht al gekruid en ‘nat’ genoeg. Het had absoluut niets meer nodig. Lekker! Deze varkens fricassee gaat zeker vaker op tafel staan.

varkens fricassee

varkens fricassee

varkens fricassee

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

6 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.