Vitello Tonnato is een bekend Italiaans gerecht dat oorspronkelijk bestaat uit fijngesneden kalfsvlees met een tonijnsaus. Het wordt altijd koud geserveerd en hierdoor is het ook vooral populair in de zomer. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik nooit fan ben geweest van tonijn uit blik, maar dankzij dit gerecht vind ik het ineens lekker worden. Ik maakte er zelf een tijdje terug een salade van en dit recept wil ik graag met jullie delen. Hoewel ik het niet helemaal op de juiste manier heb gedaan (ik gebruikte namelijk Fricandeau, mager varkensvlees), was het wel erg smakelijk.

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 1 zak gemengde sla
  • 1 ui
  • 4 augurken
  • 400 gram Fricandeau (broodbeleg)
  • 1 blikje tonijn op water
  • 4 eetlepels mayonaise
  • water
  • peper en zout
  • 2 eetlepels kappertjes
  • hoeveelheid olijven naar smaak
  • ½ theelepel citroensap

1. Doe de mayonaise in een bakje en voeg hier de tonijn met het vocht aan toe. Breng op smaak met peper en zout en pureer de tonijn met de mayonaise met behulp van de staafmixer tot een saus. Als de tonijnsaus nog te dik is kun je een beetje extra water toevoegen. Breng de saus op smaak met een het citroensap en desgewenst een beetje peper en zout.

2. Snijd de ui in halve ringen, de olijven doormidden en de augurk in plakjes en meng deze door de sla. Leg de sla op een bord en verdeel hier de plakjes Fricandeau overheen.

3. Schenk de tonijnsaus over de Fricandeau en verdeel vervolgens de kappertjes over de saus.

4. Strooi nog wat extra zwarte peper over de salade.

Eenvoudig toch? Waar je even op moet letten is dat de tonijnsaus dun genoeg is, maar dit doe je simpelweg door water toe te voegen. Bij Vitello Tonnato moet het echt een vloeibare saus zijn, het liefst iets te dun dan te dik.

Uiteraard kun je deze Vitello Tonnato ook serveren als voorgerecht, laat dan de sla weg of leg slechts een klein beetje sla op het bord. Als voorgerecht is dit recept geschikt voor 4-5 personen.

vitello tonnato

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

4 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.