Het heeft jaren geduurd maar eindelijk heb ik dit jaar voor het eerst in mijn leven kreeft bereid. Het grappige is dat ik het recept dat ik nu met jullie ga delen al maakte op 14 februari van dit jaar, maar omdat ik kreeft zo’n luxe-product vind wilde ik het bewaren tot de Kerst. En ondertussen zijn we gewoon alweer zo ver, het is december en dus de hoogste tijd om mijn allereerste kreeftrecept met jullie te delen: Halve kreeft met gesmolten boter. Een halve kreeft is prima om te serveren als voorgerecht, er zit namelijk niet heel veel vlees aan. Mocht je liever voor het hoofdgerecht kreeft kiezen, kies dan voor één kreeft per persoon of maak een Surf & Turf door er rood vlees bij te serveren.

Wat heb je nodig? (2 personen als voorgerecht)

  • 1 kreeft van 500 – 600 gram
  • 2 liter groentebouillon
  • 150 gram ongezouten roomboter + extra om te bakken
  • 1 citroen
  • verse peterselie
  • peper en zout

1. Doe de groentebouillon in een grote pan en breng dit aan de kook.

2. Doe de kreeft in zijn geheel (maak hem wel eerst even dood of laat dit doen a.u.b.) in de kokende bouillon en kook de kreeft 3 minuten.

3. Leg de hele kreeft vervolgens in een ijsbad of een bak met koud water om hem zo volledig af te laten koelen.

4. Snijd de kreeft over de lengte doormidden en verwijder het darmkanaal.

5. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de halve kreeften nog even kort op de vleeskant, een minuut of twee.

6. Smelt ondertussen de 150 gram boter in een pannetje en voeg hier een hoeveelheid verse peterselie naar wens aan toe.

7. Leg de halve kreeften op de borden en schep de gesmolten boter met peterselie eroverheen. Strooi peper en zout over het gerecht.

8. Serveer de kreeft met een half citroentje en garneer met extra peterselie.

Tip: check de onderstaande video om te zien hoe je al het vlees uit een kreeft kunt halen.


Halve kreeft met gesmolten boter

7 reacties

  1. Boudewijn

    Mooi recept. Ik vraag me alleen wel af hoe je het in de pan bakt op de vlees kant. Hoe heb je dat gedaan met de klauw? Die kan je dan toch niet bakken op de vlees kant?

    Beantwoorden
    • Sabine

      De klauw bak je inderdaad niet, die laat je gewoon dicht :) Omdat je de kreeft al in de bouillon hebt gegaard is het vlees in de klauw gewoon te eten.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.