Mijn favoriete stukken vlees van vroeger waren Boomstammetjes en Cordon Bleu. Nog steeds vind ik beide érg lekker en eet ik het ’t liefst iedere week, maar omdat het nu ook weer niet zo gezond is komt het hier zelden nog op tafel. En daarom besloot ik onlangs zelf maar eens aan de slag te gaan, om te beginnen met Cordon Bleu. Heerlijk vind ik het als ’t korstje nét iets te ver is doorgebakken, de kaas eruit druipt als je het vlees aan snijdt en als de kip dan ook nog sappig is… Jam. Het maken hiervan is helemaal niet zo lastig en dat laat ik je nu zien!

cordon bleu

 Wat heb je nodig? (2 stuks)

 • 2 kipfilets
 • 2 plakken ham (achterham, schouderham… wat jij lekker vindt)
 • geraspte kaas
 • peper en zout
 • paneermeel
 • losgeklopt ei
 • bloem

1. Snijd de kipfilets over de lengte open, maar zorg ervoor dat één zijkant nog vastplakt. Je kunt de kipfilet dan helemaal openvouwen.

2. Leg één plakje ham op de kipfilet en strooi daaroverheen de kaas. Vouw de kipfilet dan weer dicht. Zorg ervoor dat je niet teveel kaas in de kipfilet legt, dit sijpelt er anders allemaal weer uit tijdens het bakken.

3. Druk de zijkanten van de kipfilet even goed op elkaar en breng de kip op smaak met peper en zout.

4. Wentel de kipfilet kort door de bloem en zorg ervoor dat alles is bedekt met een dun laagje. Klop het overtollige bloem van de kip af en wentel de kip daarna door een losgeklopt eitje en vervolgens direct door het paneermeel. Druk het paneermeel stevig aan en klopt het overtollige eraf.

5. Verhit wat boter in een pan en bak hierin de cordon bleus rondom goudbruin (of net iets verder als je dit lekker vindt!). Draai vervolgens het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de cordon bleus volledig garen.

Zoals je ziet is het maken van een cordon bleu nog helemaal niet zo moeilijk, je moet er alleen op letten dat je niet teveel vulling gebruikt én dat de kipfilet niet uit elkaar valt tijdens het bakken. Dit laatste kun je voorkomen door de kip goed te paneren.

cordon bleu

cordon bleu

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

9 reacties

  • Sabine

   Nee, dat hoeft niet. Voor Cordon Bleu wordt kippenvlees, rundvlees of varkensvlees gebruikt. Als kaas wordt Emmentaler, Gruyère of Raclette gebruikt maar aangezien ik dat niet voor handen had -en ik me voor kan stellen dat 90% van mijn bezoekers niet bereid is om meer voor de kaas te betalen dan voor het vlees-, heb ik gewoon Hollandse kaas gebruikt.

   Beantwoorden
  • Willem

   Je hebt helemaal gelijk.
   Dit is eigenlijk een kip kiev.
   De goedkope variant van cordon bleu is niet met kalfsvlees , maar met varkensvlees.
   Deze kip een supermarktnaam

   Beantwoorden
 1. Nienke

  Oeh Cordon Blue, dat heb ik al zo lang niet meer gehad! Het water loopt me in de mond, zo lekker ziet het er uit!

  Beantwoorden
 2. Geert

  Kan ook in de airfryer: 5 min voor, 180 graden 20 minuten daarna.
  houten prikker helpt bij vastzetten.

  Beantwoorden
 3. Pat

  Nergens voor nodig de CB zo te verbranden. Er staan betere dingen op dit blog maar deze foto’s zou ik aanpassen. Een zwarte CB is nooit lekker, noch gezond.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.