Eén van mijn favoriete televisieprogramma’s is toch wel Masterchef Australia. En dan specifiek de Australische versie, want die van ons eigen kikkerlandje komt een beetje nep over en de Amerikaanse variant is het gewoon net niet. Een paar weken geleden was er de zogenaamde “pressure test’ waarbij de kandidaten die het slechts gepresteerd hebben moeten koken om in de race te blijven. Bij deze pressure test moesten de kandidaten zelf hamburgers maken én patat. Nu kriebelt het bij mij al langere tijd om zelf patat te maken dus dit was de uitgelezen kans om een lekker recept te ontdekken. Een paar weekjes terug probeerde ik het voor het eerst en het was zo ontzettend lekker dat ik het recept toch graag even met jullie wilde delen.

Wat heb je nodig? (2 pers)

  • vier a vijf grote, langwerpige aardappels (vastkokend!!)
  • zout/patatkruiden
  • een frituurpan of anders een pan waarin je kunt frituren

Hoe werkt het?
Dit recept is eigenlijk te simpel voor woorden, maar omdat het best wat tijd kost (in ieder geval meer dan kant-en-klare patat frituren) beginnen mensen er vaak niet aan.

Stap 1. Schil de aardappels en snijd ze één keer in de lengte doormidden
Stap 2. Kook de aardappels met een snufje zout in het water totdat ze bijna gaar zijn. Een klein beetje hard mag best
Stap 3. Laat de aardappels een beetje afkoelen en snijd ze daarna in lange repen of in welke vorm je de patatjes ook wilt hebben. Naar wens kun je de patat nu al kruiden, dit kun je ook pas na het frituren doen.

Stap 4. Verwarm de frituurpan op 160 graden. Leg de patat voorzichtig in het maandje en frituur de patat ongeveer 2 à 3 minuten. Laat de patat vervolgens uitlekken op een stukje keukenrol.
Stap 5. Verhit de frituur tot 180 graden en frituur de patat nogmaals tot ze bruin en knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 7 minuten.
Stap 6.
Schud de patat goed uit om een teveel aan vet te verwijderen en bestrooi ze met zout of patatkruiden.

That’s it! Super simpel alleen gaat er wat voorbereiding in zitten. Maar neem van mij aan dat deze patatjes een stuk lekkerder smaken dan die van de snackbar.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

8 reacties

  1. Amber

    Ik kook ze nooit van te voren en ze zijn altijd prima. :O Tegenwoordig is het lekker makkelijk nu ik een ActiFry heb. :D Ik heb mijn frituurpan naar de berging verbannen. Hij was zo smerig en plakkerig iedere keer en met 3 katten bleven alle door de lucht vliegende haren er nog eens aan plakken. Ben de laatste keer 2 uur bezig geweest met schoonmaken, lijk wel gek. :P

    Beantwoorden
    • Sabine

      Oooh dat schoonmaken van de frituurpan is inderdaad zo’n horror klus…

      Maar werkt een ActiFry een beetje? Ik weet toevallig dat mijn moeder er nieuwsgierig naar is.

      Beantwoorden
  2. Mariel

    Bij ons mislukte het, maar wij kookte de aardappels ook niet voor.. Dat kwam ik ook niet tegen op internet, misschien dit maar eens proberen!

    Beantwoorden
  3. Honeybird

    Kruiden zou ik ook pas na het frituren toevoegen, want anders verbranden ze en dan wordt de smaak heel bitter. Verder zien ze er goed uit op jouw foto’s!

    Beantwoorden
  4. xax

    niks voor bakken maar je moet wel wachten bij de voorbak tot de frieten zingen. dan eruit halen en volledig laten afkoelen. daarna afbakken tot ze goudbruin zijn

    en het voorkoken nooit moeten doen. werkt zo ook wel.

    wat de actifty betreft dat werkt ze zijn krokant en lekker maar niet hetzelfde. je zal dus aan de smaak een beetje moeten wennen

    Besef dat in een sterren restaurant de frieten in 2 verschillende vetten worden gebakken in smout (1ste bak)en in olie (2de bak) dat geeft de smaak die iedereen zo graag heeft maar 2 friteuses voor thuis willen de meesten niet

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.