Fastfood Friday: Bacon & uientapenade

Ik maakte voor Ohmyfoodness ooit al eens Bacon & Uienjam, ontzéttend lekker maar het recept dateert uit 2015 en was – zoals wel meer oude recepten – toe aan een upgrade. Ik gebruikte dezelfde ingrediënten als toen, weliswaar in iets andere verhoudingen en voilá, daar ontstond een bacon & uientapenade. En ja, dat smaakt dus echt net zo lekker als het klinkt. Niet als het eruit ziet want tja, laten we heel eerlijk zijn… heel smakelijk ziet het er niet uit. Deze tapenade lijkt meer op een kruimelig, bruinig goedje maar de smaak is tóp. Ziltig door de bacon, een beetje zoet door de honing en de ui proef je ook goed. De tapenade is heerlijk als topping op een burger, maar ook op toast(jes) met naturel roomkaas is het waanzinnig lekker.

Laat je niet afschrikken door het gebruik van de koffie in dit recept, de smaak van de koffie verdwijnt namelijk helemaal maar het zorgt voor een extra intense smaak aan de tapenade. Niet weglaten dus!

Mocht je nou geen visite krijgen en wat overhouden van de tapenade, bewaar hem dan luchtdicht in de koelkast; dan gaat ‘ie zeker een week of twee mee.

Bacon & Uientapenade

No ratings yet

Bacon & uientapenade

Porties250 gram tapenade

Ingrediënten

  • 300 gr ontbijtspek - broodbeleg
  • 2 uien - in halve ringen
  • 1 kopje espresso
  • 1 1/2 tl honing
  • 1 tl balsamico-azijn
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • snuf zwarte peper

Instructies

  • Verhit een droge (koeken)pan op het vuur.
  • Snijd de plakjes ontbijtspek in kleine blokjes en bak deze zonder vet in de pan krokant. Schep het krokante spek uit de pan en laat uitlekken op een vel keukenrol.
  • Bak de uien in 10 minuten op middelhoog vuur in het achtergebleven spekvet zacht en glazig.
  • Doe dan het spek en de rest van de ingrediënten in de pan. Roer goed door en breng aan de kook.
  • Draai het vuur helemaal laag en laat onder af en toe doorroeren alles 40 minuten zachtjes pruttelen.
  • Schep alle ingrediënten in een foodprocessor of hakmolentje en pulseer een paar keer om alles te vermalen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Bacon & Uientapenade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close