Het nieuwe seizoen van Masterchef Australia is weer achter de rug en zonder al teveel spoilers te geven (het seizoen moet hier in Nederland nog worden uitgezonden): er werd een hele week gekookt met Yotam Ottolenghi. Nu is Ottolenghi één van de bekendste namen in de foodindustrie en heb ik zelf een aantal van zijn kookboeken in mijn bezit, maar ik moet zeggen dat ik tot op heden nog niet zoveel van hem had gekookt. Yotam staat er om bekend om de meest fantastische gerechten op basis van groenten te ontwikkelen en heel eerlijk: voordat ik vegetarisch ging eten had ik daar gewoon niet zo’n behoefte aan. Nu is dat natuurlijk een heel ander verhaal geworden en vond ik het een goed idee zijn kookboeken er weer eens bij te pakken. In Plenty kwam ik een waanzinnig recept tegen voor Gekarameliseerde knoflooktaart en daar besloot ik mee aan de slag te gaan. Ik paste het recept hier en daar een beetje aan maar het resultaat was alsnog waanzinnig.

Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid knoflookteentjes die in dit gerecht gaan, het is immers een knoflooktaart. Door echter de knoflookteentjes te blancheren en vervolgens te karameliseren wordt de smaak heel zacht en een stuk minder heftig. Ik zal niet ontkennen dat er alsnog een knoflookwalm om je heen komt te hangen, maar hij is een stuk beter te verdragen dan gebruikelijk, haha.

Gekarameliseerde knoflooktaart

Gekarameliseerde knoflooktaart

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gekarameliseerde knoflooktaart

Gekarameliseerde knoflooktaart

Gekarameliseerde knoflooktaart van Yotam Ottolenghi

Recept afdrukken Pin recept
1 taart (23 cm)

Ingrediënten

  • 1 vel vers bladerdeeg uit de koeling
  • 3 bollen knoflook teentjes gescheiden en gepeld
  • 1 el olijfolie
  • 2 el balsamico-azijn
  • 1 el kristalsuiker
  • 1 takje verse rozemarijn fijngehakt
  • 1 takje verse tijm fijngehakt
  • snuf zout
  • 150 gr verse geitenkaas
  • 150 gr harde geitenkaas geraspt
  • 2 eieren
  • 100 ml kookroom
  • 125 gr crème fraiche
  • zwarte peper

Instructies

  • Vet een taartvorm van 24cm goed in en bekleed deze met het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg een vel bakpapier op het bladerdeeg en stort hier blindbakvulling in. Bak de taartbodem in het midden van de oven voor zo'n 20 minuten. Haal de blindbakvulling en het vel bakpapier uit de taartvorm en bak de bodem nogmaals 5 - 10 minuten.
  • Vul een steelpannetje met water en kook hier de knoflookteentjes in voor zo'n 3 minuten op laag vuur.
  • Giet de knoflookteentjes af en doe ze terug in de steelpan. Voeg olijfolie toe en bak de knoflook tot het goed begint te geuren. Voeg de balsamico-azijn en een scheut (ongeveer een half glas) water toe. Breng het geheel aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Doe de suiker, rozemarijn, tijm en het zout bij de knoflookteentjes in de pan. Roer goed door en laat alles zachtjes pruttelen tot de knoflookteentjes voorzien zijn van een stroperig laagje.
  • Breek de verse geitenkaas in stukken en verdeel deze over de taartbodem. Verspreid ook de gekarameliseerde knoflookteentjes + de stroop die nog over is over de bodem.
  • Klop de eieren met de crème fraîche en de kookroom los en voeg hier peper en zout aan toe. Schenk het eimengsel in de taartvorm.
  • Verdeel de geraspte geitenkaas over de taart en bak de knoflooktaart 35 - 40 minuten in het midden van de oven tot de vulling gaar en de geitenkaas op de bovenkant mooi bruin gekleurd is.
  • Serveer de taart direct.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @ohmyfoodnessnl of tag #ohmyfoodnessnl!

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

8 reacties

  1. Sabine

    Wanneer, wanneer, wanneer komt Ottolenghi?? Momenteel volg ik het nieuwe seizoen van Masterchef op Net 5, dus kan niet wachten op de Ottolenghi-week. Dit is in ieder geval een heerlijke taart!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Haha, ik weet niet precies meer in welke week dit was! Duurt nog wel even, ergens halverwege het seizoen geloof ik.

      Beantwoorden
  2. Arianne

    Op het ingredienten lijstje staat kookroom, alleen kom ik dit niet in het recept tegen.. Moet dit bij de creme fraiche?

    Beantwoorden
  3. Sanne

    Inderdaad ook hetzelfde probleem als arianne. Ik heb deze taartje een keer gegeten en die was geweldig alleen snap ik niet of de kookroom er nu wel of niet bij moet?

    Beantwoorden
  4. Hettie

    Ik maak deze taart regelmatig en gebruik gewoon de kaas die ik in huis heb.
    Heb nog Brie en Franse geitenkaas in de koelkast, kom zo uit de nachtdienst, prepareer de knoflookteentjes bij thuiskomst, en va is het een fluitje van een cent om een lekker gerecht te serveren met salade.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept