Bloemkool. Mijn meneer heeft er een soort van haat-liefde verhouding mee. Negen van de tien keer is hij er niet zo dol op, tot ik mijn bloemkoolpuree maak of bloemkool klaar maak met ham en een vette kaassaus. Je begrijpt dat ik dat niet iedere keer kan doen en dus probeer ik zoveel mogelijk te variëren met bloemkool om nog eens recept te bedenken die wel echt in de smaak valt. Ik denk dat het met deze geroosterde bloemkoolsalade goed is gelukt. Ik wilde al een tijdje proberen om bloemkool te roosteren en op de blog Simply Scratch kwam ik een recept tegen. Eigenwijs als ik ben serveerde ik de bloemkool niet als bijgerecht maar maakte ik het de ster van deze maaltijdsalade. Dat was een goede beslissing, de salade was namelijk erg lekker! Omdat ik nog een bakje spekreepjes had staan voegde ik deze aan de salade toe, maar laat ze weg als je voor een compleet vegetarische salade wilt gaan.

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

Voor de geroosterde bloemkool:

  • 1 hele bloemkool
  • geraspte schil van een halve citroen
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • ¼ theelepel sumak
  • 4 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Voor de salade:

  • 125 gram spekreepjes
  • 2 handenvol babyspinazie
  • 1 rode ui
  • 200 gram linzen (gaar gekookt)
  • 1 tomaat
  • verse munt

Voor de dressing:

  • 50 milliliter volle yoghurt
  • 1 theelepel harissa

1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.

2. Snijd de bloemkool in hapklare roosjes en roer de citroenschil, kerriepoeder, knoflookpoeder, kurkuma, sumak, olijfolie en peper en zout door elkaar. Schep de bloemkoolroosjes door de marinade en verspreid ze over de met bakpapier bekleedde bakplaat.

3. Rooster de bloemkool in 30 minuten gaar. Draai de roosjes halverwege de baktijd een keertje om.

4. Bak ondertussen de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig. Laat de spekjes uitlekken op een vel keukenrol.

5. Snijd de ui in dunne halve ringen en de tomaat in blokjes. Schep deze samen met de geroosterde bloemkool, spekjes, spinazie en linzen om. Doe de salade in een kom.

6. Maak de dressing door de harissa door de volle yoghurt te roeren. Dres de salade met de yoghurtdressing en garneer het gerecht met verse munt.

7. Serveer deze salade bij voorkeur direct, zodat de bloemkool nog een beetje lauw is.

Geroosterde bloemkoolsalade

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.