Gevlochten pesto-parmezaanbrood

Deze video stond al een hele tijd op de planning om op te nemen, maar iedere keer kwam het er maar niet van. Het opnemen van een broodvideo kost namelijk behoorlijk wat tijd. Sowieso moet het gevlochten pesto-parmezaanbrood dat ik vandaag met je deel al twee keer een uur rijzen en daarnaast maken we zowel de pesto als het brooddeeg from scratch. Is het wel waard overigens hoor. Maar terugbladerend in het notitieboekje waarin ik al mijn recepten schrijf voordat ik ze ga maken, zie ik dat ik het recept voor dit brood tussen de kerstrecepten heb gekrabbeld. Maandenlang stond het dus al op de planning! Ik ben blij dat ik eindelijk tijd heb gevonden om dit brood te maken want naast dat het er spectaculair uitziet, smaakt het ook nog eens waanzinnig lekker. De pesto is aanwezig maar niet te overheersend waardoor er ruimte genoeg is om de Parmezaan en het verse brood ook nog te proeven. Als je dit brood maakt is hij het allerlekkerst om te eten als het nog lauwwarm is, maar mocht je het brood niet in een dag opkrijgen, wat ik me heel goed kan voorstellen!, lijkt het me ook heerlijk om in plakken te snijden, te beleggen met tomaat en mozzarella en vervolgens even kort in de oven te roosteren. Klinkt al goddelijk toch? Als ik Tim moet geloven was dit brood echter zelfs met Goudkuipje al lekker en smaakte het mij ook met een dun laagje aioli. Vic koos ervoor om een plak brood in stukken in zijn soep te dippen, kan ook nog. Je kunt er dus alle kanten mee op! Trek er wel even een ochtendje voor uit om het brood te bakken maar geloof mij: het is ’t waard!


Klik hier als je de video niet kunt zien

Gevlochten pesto-parmezaanbrood

Gevlochten pesto-parmezaanbrood

5 van 2 stemmen

Gevlochten pesto-parmezaanbrood

Porties1 brood (van 40 cm lang)

Ingrediënten

Voor het brood:

  • 500 gr patent bloem
  • 25 gr kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 1 zakje instant gist - 7 gr
  • 50 gr boter - op kamertemperatuur
  • 225 ml volle melk - lauwwarm
  • 1 ei

Voor de pesto:

  • 15 gr verse basilicum
  • 1 teentje knoflook - gepeld
  • 10 gr Parmezaanse kaas - geraspt
  • 1 1/2 el olijfolie
  • peper en zout

En verder:

  • 30 gr Parmezaanse kaas - geraspt

Instructies

  • Doe de bloem samen met de kristalsuiker, zout en gist in de kom van een keukenmachine. Zorg ervoor dat het zout en gist niet direct met elkaar in aanraking komen. Roer de droge ingrediënten even door.
  • Laat de machine zachtjes draaien en voeg de boter toe. 'Kneed' dit even door tot de boter is opgenomen.
  • Voeg dan het ei en de volle melk aan de droge ingrediënten toe en laat de machine het geheel in zo'n 8 minuten tot een stevig kneden.
  • Bebloem het aanrecht en kneed het deeg nog even kort door met je handen. Vorm een bal van het deeg, doe het terug in de kom en dek deze af met een theedoek. Laat het brooddeeg een uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Maak ondertussen de pesto door alle ingrediënten bij elkaar in een hakmolentje te doen en het geheel te vermalen tot een fijne pesto.
  • Kneed na een uur het deeg nog eens door met je handen en vorm er met behulp van een deegroller een rechthoek van, van ongeveer 20 x 40 centimeter.
  • Smeer de bovenkant van de plak deeg in met pesto en verdeel de rest van de Parmezaanse kaas er overheen.
  • Rol het deeg over de breedte op en knijp de naden goed dicht.
  • Snijd de deegrol met een mes over de lengte doormidden en vouw vervolgens beide strengen deeg om elkaar heen. Knijp de boven- en onderkant van het deeg goed dicht.
  • Leg het gevlochten pesto-parmezaanbrood op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met een licht vochtige theedoek en laat het brood nogmaals een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bak het brood 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Join the Conversation

  1. Rachel says:

    Het ziet er echt overheerlijk uit, ook dit recept moest ik natuurlijk even opslaan. Over drie weekjes krijgen we de sleutel van ons eerste huisje en dan kan ik ook heerlijk gaan koken voor gasten!

  2. Emmelie says:

    Hii! Zou ik de pesto ook kunnen vervangen door tomatensaus en i.p.v. parmezaan, geraspte mozzarella gebruiken? Groetjess

    1. Sabine Author says:

      Ik ben bang dat het brood dan veel te nat wordt. Tomatensaus is natuurlijk al een stuk natter dan pesto en mozzarella is weer natter dan Parmezaan. Ik zou dan eerder tomatentapenade gebruiken in plaats van tomatensaus en dat samen met geraspte mozzarella.

  3. Ilse Ronsmans says:

    hallo,

    bij welk gerecht serveer je zo’n brood? Kan dit met scampi diabolique?

    bedankt,
    Ilse

    1. Sabine Author says:

      Wat je maar wil. Ik vind het zelf erg lekker bij soep of als onderdeel van een borrelplank. Maar je kunt er werkelijk alles bij serveren.

  4. Laura says:

    Was echt lekker, hebben we bij een pompoensoepje gegeten. Yum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close