Vorig jaar in Frankrijk at ik voor het eerst gevulde inktvis; dat vond ik zo’n succes dat ik dat ook thuis een keer wilde maken. Sowieso had ik nog totaal geen ervaring met het bereiden van inktvis, dus eens moest de eerste keer worden. En dat heb ik geweten. Mijn inktvisjes die ik had gekregen van DirectlyFrom waren namelijk nog volledig intact. Niets geen uitgeholde, schoongemaakte calamaris. Nee hoor, mevrouw mocht nog zelf aan de slag met het verwijderen van het hoofdje en het membraam. Ah well, heb ik dat ook weer geleerd! Mocht je deze gevulde calamaris met tomatensaus en polenta gaan maken, wat ik je overigens van harte kan aanbevelen, is het misschien een idee om al schoongemaakte calamaris te kopen. En kies dan ook voor grote, ze krimpen namelijk enorm tijdens het stoven. Allemaal tips waar ik zelf ook wat aan had gehad maar ach, iemand moet het proefkonijn zijn.

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

Voor de vulling:

  • 4 calamaris
  • 200 gram half om half gehakt
  • ½ ui
  • peper en zout

Voor de tomatensaus:

  • 1 teentje knoflook
  • ½ ui
  • 70 gram tomatenpuree
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel gedroogde peterselie
  • peper en zout

Voor de polenta:

  • 150 gram polenta
  • 750 milliliter kippenbouillon

1. Voeg een half gesnipperd uitje aan het gehakt toe en breng dit op smaak met peper en zout. Vul de calamaris met het gehakt. Mocht je vulling over hebben, bak dit dan op en roer het op het laatst door de polenta. Dat heb ik ook gedaan en smaakte heerlijk!

2. Snipper de rest van de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit in een pan (met deksel) aan tot het goed begint te geuren. Voeg dan de tomatenpuree en alle kruiden en specerijen toe. Bak alles even 5 minuten op middelhoog vuur.

3. Voeg de tomatenblokjes toe en breng het geheel aan de kook.

4. Draai het vuur middelhoog, leg de gevulde calamaris in de tomatensaus en doe de deksel op de pan. Stoof de calamaris in 20 – 25 minuten gaar.

5. Maak ondertussen de polenta. Breng hiervoor de kippenbouillon aan de kook en roer zodra het kookt de polenta (maismeel dus) grondig door de bouillon. Schep eventueel de vulling die je overhad van de calamaris door de polenta.

6. Schep de polenta in diepe borden. Schep een beetje van de tomatensaus over de polenta en leg hier de gevulde calamaris bovenop. Garneer het gerecht desgewenst met verse peterselie.

Gevulde calamaris in tomatensaus met polenta

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gevulde calamaris met tomatensaus

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. MARIJKE

    Het recept ziet er heerlijk uit maar inktvis is iets wat ik echt niet kan eten. Ik weet niet precies waarom maar het idee van die glibberige inktvissen maakt dat ik dit niet snel zal eten. Denk dat dit voor iemand die wel inktvis eet een super recept is!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.