Al jaren vraag ik me af waarom Hot Cross Buns niet populair zijn in Nederland. In Amerika horen ze echt bij Pasen namelijk en nadat ik ze heb gemaakt (en heb gegeten) snap ik niet waarom dit niet zo is in Nederland. Hot Cross Buns zijn de perfecte mix tussen spicy kaneelbroodjes, zachte witte broodjes en krentenbollen. En dat gecombineerd met het waanzinnige roomkaasglazuur (hoort eigenlijk anders, maar zo vind ik ze het lekkerst) dat ik gisteren ook heb gebruikt bij de Chai Cinnamonrolls. Zeg nou zelf, dat klinkt toch al heel fijn? Mocht je dus op zoek zijn naar lekkere broodjes om te serveren bij het paasontbijt, geef deze Hot Cross Buns dan eens de kans. Daar zul je geen spijt van krijgen!

Wat heb je nodig? (± 12 stuks)

Voor de broodjes:

  • 350 milliliter volle melk
  • 7 gram instant gist
  • 100 gram kristalsuiker
  • 700 gram patentbloem
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 2 theelepels kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 150 gram krenten of rozijnen
  • 50 gram ongezouten roomboter

Voor het suikerglazuur:

  • 50 milliliter water
  • 50 gram kristalsuiker

Voor het roomkaasglazuur:

  • 60 gram naturel roomkaas
  • 100 gram poedersuiker
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • 1 eetlepel water

1. Leg de krenten onder een laagje water en laat ze ongeveer een uur weken.

2. Voeg ondertussen de gist, de eieren en het kristalsuiker aan de melk toe en klop dit door.

3. Doe de bloem samen met het zout, de kaneel, de boter en de nootmuskaat bij de rest van de ingrediënten in de kom en kneed dit met de hand of met een keukenmachine tot een soepel deeg. Voeg halverwege het kneden de uitgelekte krenten toe.

4. Vorm een bal van het brooddeeg en leg deze in een ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het brooddeeg 90 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.

5. Bebloem het aanrecht en kneed het brooddeeg nogmaals door. Verdeel het deeg in twaalf stukken en vorm bolletjes van het deeg. Leg deze naast elkaar in een licht ingevette ovenschaal.

6. Dek de ovenschaal af met een schone theedoek en laat de broodjes nogmaals 30 minuten rijzen.

7. Verwarm de oven voor op 180°C.

8. Bak de Hot Cross Buns in het midden van de oven in 20 – 25 minuten gaar en goudbruin.

9. Los ondertussen voor het suikerglazuur de kristalsuiker in het water op door dit te verwarmen op het vuur. Smeer de broodjes in met het suikerglazuur zodra ze uit de oven komen.

10. Laat de broodjes afkoelen en roer ondertussen alle ingrediënten voor het roomkaasglazuur door elkaar.

11. Doe het roomkaasglazuur in een spuitzak (of ziplock-bag en knip hier dan een puntje vanaf) en spuit kruisjes op de broodjes.

Serveer de broodjes bij voorkeur direct.

Hot Cross Buns

6 reacties

  1. Marlotte

    Ah, wat zien ze er lekker uit! Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit hot cross buns op heb, maar na alle enthousiaste verhalen ben ik toch wel heel nieuwsgierig geworden..

    Beantwoorden
  2. Roxanne

    Damn, deze zijn heeeeeeeeeeeeeeeeeeerlijk! Gisteravond voorbereid t/m stap 6, vanochtend gebakken. Alleen even oppassen dat je er niet te veel in 1 schaal doet, ze worden een flink stuk groter! Ook haalde ik er meer uit het beslag, dus nog lekker over :)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.