De Japanse cheesecake, ook wel cotton cheesecake, genoemd heeft het afgelopen jaar flink aan populariteit gewonnen. Waardoor dit komt durf ik niet te zeggen, maar op Instagram zie je steeds vaker die gekke, wiebelende en súper luchtige cheesecakes voorbij komen. Ik kreeg het verzoek of ik eens een recept wilde delen en ik als groot cheesecakeliefhebber wilde de uitdaging graag aangaan. Ik noem het bewust een uitdaging want het maken van Japanse cheesecake is wel even iets anders dan een cheesecake zoals ik hem gewend ben. Om te beginnen gaan er al veel meer eieren in de cake, werk je au bain-marie en is de manier van bakken ook compleet anders.

Eigenlijk kun je de Japanse cheesecake sowieso niet echt vergelijken met een compacte cheesecake als wij hem kennen. Ik zou deze taart het liefst willen omschrijven als een souffle met cheesecakesmaak, zo luchtig is hij namelijk. Je ziet het op de foto hieronder ook heel goed, het lijkt wel een spons. Enige voordeel ten opzichte van een souffle is echter dat deze taart niet zo snel instort, hoera!

Ik heb flink wat recepten gelezen en kwam uiteindelijk uit bij de blog Craft PassionZij beschreef het maken van Japanse cheesecake zo gedetailleerd, dat ik het met haar recept wel aandurfde. En met succes, mijn cheesecake lukte namelijk écht heel goed. Ik heb de hoeveelheden en ingrediënten van het recept heel iets aangepast naar Nederlandse standaarden.

Ga er even goed voor zitten, hou je hoofd erbij en volg het recept stap voor stap, dan gaat het jou ongetwijfeld ook lukken om zo’n super luchtige cheesecake op tafel te toveren.

Japanse Cotton Cheesecake

Japanse Cotton Cheesecake

Japanse Cotton Cheesecake

Japanse cheesecake (cotton cheesecake)

Recept afdrukken Pin recept
1 taart (24 cm)

Ingrediënten

  • 250 gr naturel roomkaas - bij voorkeur Philadelphia
  • 6 eieren - eiwitten en -dooiers gescheiden
  • 150 gr fijne(!) kristalsuiker - verdeeld in twee porties
  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 100 ml volle melk
  • sap van 1/2 citroen
  • rasp van 1 citroen
  • 50 gr bloem
  • 20 gr maizena
  • 1/2 tl vanille-extract
  • snufje zout
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 200℃.
  • Vet een springvorm van 24 cm goed in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Pak de springvorm* aan de onder- en zijkanten volledig in met aluminiumfolie zodat eventuele kiertjes goed zijn bedekt. Ik heb hiervoor drie grote vellen aluminiumfolie gebruikt.
  • Verwarm een beslagkom au bain-marie en doe hier de roomkaas in. Roer de roomkaas helemaal zacht. Voeg vervolgens de eidooiers toe en klop dit goed op met een garde.
  • Doe 75 gr suiker bij de eidooiers en roomkaas en klop dit wederom op.
  • Verwarm de melk in een steelpannetje en voeg hier de boter aan toe. Zorg ervoor dat de boter is gesmolten en voeg het mengsel aan het roomkaasbeslag toe. Roer goed door tot een klontvrij mengsel. Voeg vervolgens het zout, citroensap en citroenrasp en het vanille-extract toe.
  • Haal de beslagkom van de pan met water af en zeef de bloem en de maizena boven de kom. Roer met een spatel de droge ingrediënten door het cheesecakebeslag.
  • Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop deze met behulp van een keukenmachine of elektrische handmixer op.
  • Voeg zodra de eiwitten schuimig worden beetje bij beetje de rest van de kristalsuiker toe. Klop de eiwitten tot zachte pieken.
  • Schep met beleid in etappes de geklopte eiwitten door het cheesecakebeslag. Doe dit zo rustig mogelijk zodat het beslag luchtig blijft.
  • Schep het cheesecakebeslag in de ingevette springvorm en tik een paar keer met de springvorm op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen.
  • Leg een vaatdoekje op de bodem van een grote ovenschaal. Zorg ervoor dat de springvorm in de ovenschaal past.
  • Zet de gevulde springvorm op het vaatdoekje en vul de ovenschaal met warm water. Zorg ervoor dat de springvorm 1,5 - 2 cm onder water staat.
  • Zet de ovenschaal met springvorm op het laagste ovenrek in de oven.
  • Bak de cheesecake 18 minuten op 200℃. Verlaag vervolgens de temperatuur naar 140℃ terwijl je de taart in de oven laat staan en de deur dichtlaat. Bak de taart nog eens 30 minuten.
  • Draai na 30 minuten de oven uit en laat de cheesecake nog eens 30 minuten in de oven staan zonder de deur te openen.
  • Haal na 30 minuten de springvorm uit het waterbad. Haal het waterbad uit de oven en zet de springvorm terug op het rooster. Laat de ovendeur op een kier staan en laat de cheesecake nog eens 30 minuten afkoelen.
  • Haal de cheesecake voorzichtig uit de springvorm en bestrooi hem met poedersuiker. Serveer de cheesecake direct of laat hem nog wat kouder worden in de koelkast. De cheesecake is 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Notities

*Als je een ronde bakvorm met opstaande rand hebt dan kun je deze ook gebruiken. Het is dan niet nodig om de randen en onderkant helemaal in te pakken.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @ohmyfoodnessnl of tag #ohmyfoodnessnl!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Japanse Cotton Cheesecake

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

22 reacties

  1. Dewi

    Leuk recept!!!

    waar is dat vaatdoekje voor? En lees ik het goed dat die dus idd gewoon nat wordt?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Het vaatdoekje zorgt eigenlijk voor twee dingen: als eerste dat de springvorm niet direct op de bodem van de ovenschaal staat waardoor de onderkant te warm wordt en ten tweede zorgt het ervoor dat de springvorm niet verschuift in de ovenschaal. Het vaatdoekje wordt dus inderdaad nat en gaat (in het water) mee de oven in.

      Beantwoorden
  2. Angela

    Wauw, wat tof! Ik kende wel die nieuwe fluffy pancakes (wil ik mij ook eens aan wagen), maar ik ga binnenkort eerst eens zitten voor dit recept!

    Beantwoorden
  3. Elza

    Is het mogelijk om de suiker te vervangen door Maple Sirope of door honing ? Waarom moeten sommige ingrediënten opgewarmd worden en kan niet gewoon alles in de keukenrobot bereis worden?

    Beantwoorden
  4. Elza

    Is het mogelijk om de suiker te vervangen door Maple Sirope of door honing ? Waarom moeten sommige ingrediënten opgewarmd worden en kan niet gewoon alles in de keukenrobot bereid worden?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Nee, het is totaal niet vergelijkbaar met een Amerikaans cheesecake recept dus dit is echt een recept waar je geen dingen op moet willen aanpassen. Keukenrobot klopt teveel lucht in beslag waardoor hij in de oven niet gaat rijzen en scheurt. Het opwarmen van ingrediënten zorgt voor een 100% klontvrij beslag.

      Beantwoorden
  5. Miron

    Hij staat hier nu in de oven, ik ben benieuwd!

    Ik miste in het recept wel waar de vanillie-extract toegevoegd moet worden, dus heb die op het laatst bij het roomkaasmengsel gedaan.

    Beantwoorden
  6. Marushka Beer

    Ik heb een combi stoomoven, is het dan evengoed nog nodig om een ovenschaal met water te plaatsen?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Nee, ik denk dat het dan niet nodig is maar welke stand/settings je moet gebruiken bij een stoomoven weet ik alleen niet.

      Beantwoorden
  7. Kim

    Ik heb de cheesecake gemaakt. Hij is erg lekker, alleen wel een beetje donker geworden aan de bovenkant. Ik heb een hete lucht oven. Moet de temperatuur dan misschien lager? Durfde ik de eerste keer niet zo goed te doen. Voor de rest een toprecept!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Wat goed dat het gelukt is met hetelucht, dat valt me alles mee omdat dit eigenlijk niet de bedoeling is met deze cheesecake. Maar inderdaad, voor hetelucht moet de temperatuur dan iets lager. Ik zou dan beginnen met 180 graden i.p.v. 200.

      Beantwoorden
  8. Stephanie

    4 stars
    Leuk recept om te maken! Ik heb het gisteren gemaakt, maar de bovenkant was luchtig alleen de bodem was al helemaal compact geworden. Hoe zou dit kunnen?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Dan zijn waarschijnlijk de eiwitten nét niet helemaal genoeg door het beslag gespateld waardoor deze ruimte hebben om in de springvorm naar boven te ‘drijven’ en je onderin niets overhoudt voor een luchtige cake.

      Beantwoorden
  9. Mahlee

    Hi,

    Hij zag er enorm veelbelovend uit – mooi hoog, perfecte kleur – maar tijdens het
    laatste half uur in de oven (die al uit stond) is hij helemaal ingezakt. Idee waar dit aan kan liggen?

    Thanks!

    Beantwoorden
  10. Mariska

    Wat kun je gebruiken als je geen vanille extract tot je beschikking hebt? Wil hem maken voor mijn verjaardag maar kan niet zomaar aan vanille extract komen.
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  11. Freya

    Hoi!
    Ik wil dit recept gaan proberen, maar ik ben een beetje bang dat er water in de springvorm komt (ook als ik het met folie bedek..), kan ik het ook in een cakeblik an 25 cm bakken?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Nee, je hebt hier wel echt een ronde vorm voor nodig dus dat gaat helaas niet. Goed inpakken dus die springvorm!

      Beantwoorden
    • Sabine

      Ik denk niet dat dat gaat lukken met dit recept. Japanse cheesecake kun je niet zo behandelen als een normale cheesecake zoals wij hem kennen, dus veel aanpassen/toevoegen aan het recept kan niet echt.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept