Mijn meest favoriete culinaire film allertijden is Chef. Ik vind het zo’n heerlijke feelgoodfilm en heb hem al een keer of vijf gezien. Echter, Chef is natuurlijk nog niet zo heel lang uit en voordat die film in de bioscopen draaide was mijn favoriet Julie & Julia. Net zoals bij nog veel meer foodies het geval is denk ik. Voor degenen die het niet weten: Julie & Julia gaat over Julie Powels die in haar New Yorkse appartementje de uitdaging aangaat om alle recepten uit het boek Mastering the Art of French Cooking van Julia Child na te maken en hier over te bloggen. Bloggen, koken, eten… je ziet een link hier gok ik? In ieder geval, Julia Child is een fenomeen in de culinaire wereld. Ze wordt gezien als de eerste kok die het Amerikaanse publiek liet kennismaken met de Franse keuken. Door middel van haar kookboeken, maar later ook door middel van haar televisieshow. Als fan van Julie & Julia en als foodie vond ik het een schande dat ik nog nooit een recept van Julia Child had gemaakt, dus daar moest verandering in komen. Ik had geen zin in een typisch Frans gerecht als Boeuf Bourgignon, welke overigens fantastisch schijnt te zijn, maar kwam wel een recept tegen voor Tian de Courgettes au Riz. Een eenpansgerecht met rijst en courgette dat een beetje het midden houdt tussen een ovenschotel met rijst en risotto. Klinkt als muziek in mijn oren!

Tian de Courgettes au riz

Voor dit recept heb je een beste hoeveelheid courgettes nodig maar neem van mij aan: het lijkt meer dan het daadwerkelijk is. Het ding met courgettes is natuurlijk dat ze voor een groot deel uit water bestaan. Er blijft dan ook niet zoveel van de groente over als je deze gebruikt in een gerecht. Maar goed, al die courgettes moeten natuurlijk wel geraspt te worden dus daar ben je wel even mee bezig. Of je moet een foodprocessor met rasp-opzetstuk hebben natuurlijk, dan is het appeltje eitje.

Daarentegen lijkt de hoeveelheid rijst weer veel te weinig maar ook dit klopt. Echt! Spreek Julia maar niet tegen.

In het originele recept wordt enkel Parmezaanse kaas gebruikt, maar dit heb ik zelf een klein beetje aangepast. Ik vond mozzarella namelijk een erg goede toevoeging bij deze Tian de courgettes. Het zorgt voor een lekker knapperig, gegratineerd laagje in de oven en dat is best welkom bij dit recept.

Op de vraag wat je hier dan bij zou moeten eten: wat je maar wil eigenlijk. We kozen zelf voor een gebakken visje maar ik kan me goed voorstellen dat bavette of pittige worstjes hier ook erg goed bij gaan. Ik zou me in ieder geval niet teveel vastbinden op klassieke smaakcombinaties. Kies gewoon voor wat jij lekker vindt!

Tian de Courgettes au riz

Tian de Courgettes au riz

Julia Childs' Tian de Courgettes au Riz

Recept afdrukken Pin recept
2 personen

Ingrediënten

  • 800 gram courgette
  • 50 gram witte rijst
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels bloem
  • 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 100 gram mozzarella geraspt

Instructies

  • Rasp de courgettes met de grove kant van een rasp. Doe de courgette in een zeef en voeg hier twee theelepels zout aan toe. Schud even goed om en laat de courgette vervolgens zo'n 10 minuten uitlekken. Knijp daarna het nog overtollige vocht uit (nogmaals: opvangen!) de courgettes en droog de groente met behulp van keukenrol.
  • Breng een pan met water aan de kook en voeg hier de rijst aan toe. Kook de rijst 5 minuten, giet af en zet apart.
  • Verhit een beetje olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de knoflook en de ui aan. Voeg vervolgens de courgette toe en bak dit zo'n 5 minuten mee. Besprenkel het geheel met bloem.
  • Voeg het vocht van de courgettes dat je hebt opgevangen toe aan het gerecht en roer goed door. Doe vervolgens de rijst, de Parmezaanse kaas en de helft van de mozzarella in de pan. Roer nogmaals een keer door.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Besprenkel het gerecht in de koekenpan (mits deze ovenbestendig is, schep anders alles in een ovenschaal!) met de rest van de mozzarella en bak de Tian de Courgettes au Riz zo'n 20 minuten tot de mozzarella gesmolten is en lichtbruin kleurt. De rijst heeft dan als het goed is ook al het vocht geabsorbeerd.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @ohmyfoodnessnl of tag #ohmyfoodnessnl!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.