Ik hoú van boterkoek! Vroeger maakte ik dit al zo ongeveer iedere zaterdag. Dan kwam er een vriendinnetje bij me en dan mochten we kiezen wat we wilden bakken. Het werd bijna altijd boterkoek en ’s avonds, tijdens Geef  Nooit Op of 12 Steden 13 Ongelukken, peuzelden we het op. Heerlijk! En nog steeds is het een van mijn favorieten maar uit zelfbescherming stuur ik mezelf weg als ik ergens boterkoek zie liggen. Ik geloof dat dit dus met recht een van mijn Guilty Pleasures te noemen is.

Maar nu! Nu bakte ik er zelf weer eens een want het was hoog tijd vond ik. En wat voor een, met een dikke laag karamel ertussen. Een soort overtreffende trap op de gewone variant en ik vind ook deze karamel boterkoek blokken té lekker.

Ik hoop dat ik nu voor jou je nieuwe guilty pleasure heb gemaakt, geniet!

KaramelBoterkoekBlokken_web

Karamel Boterkoek Blokken

Recept afdrukken Pin recept
12 blokken

Ingrediënten

Boterkoek

  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram suiker
  • 200 gram boter op kamertemperatuur, in blokjes
  • 1 ei

Karamel

  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 150 mililiter slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Meng de bloem, boter en suiker goed door elkaar.
  • Voeg nu het ei en het vanille-extract toe en meng tot een bol deeg.
  • Bekleed je rechthoekige bakvorm met bakpapier en stort de helft van het deeg in de bakvorm. Verdeel, strijk glad en zet het in de oven voor 15-20 minuten. De andere helft van het deeg bewaar je in de koelkast.
  • Maak nu de karamel door de basterdsuiker gelijkmatig te verdelen over de bodem van een steelpan en op laag vuur te laten smelten. Blijf bij het pannetje en hou het goed in de gaten. De suiker zal langzaam bruin kleuren.
  • Ondertussen verwarm je de slagroom in een andere pan op zacht vuur.
  • Als de suiker mooi bruin gekleurd is zet je het vuur uit en voeg je scheut voor scheut de slagroom toe. Nu goed roeren tot er een mooie karamelsaus ontstaat.
  • Haal de 1e laag boterkoek uit de oven en laat samen met de karamel even afkoelen (zo'n 15 min.) en verdeel dan de karamel over de boterkoek.
  • Haal het andere deel deeg uit de koelkast en brokkel dit in stukjes over de karamel heen. Schuif in de oven voor nog 30 minuten. De boterkoek is klaar als de bovenkant een beetje bruin gekleurd is.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @ohmyfoodnessnl of tag #ohmyfoodnessnl!

Over de auteur

33 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert op basis van een grote passie voor lekker eten, zeer regelmatig nieuwe guilty pleasures èn gezonde gerechten voor OMF. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote liefde voor grafisch ontwerp, fotografie, crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

9 reacties

  1. MARIJKE

    Oooo dit is een echte guilty pleasure! Ik heb nog nooit zelf boterkoek gemaakt. Binnenkort maar eens jouw recept proberen!

    Beantwoorden
  2. Iris

    Zo dat ziet er heerlijk uit!!! Heb de gewone boterkoek van je site ook al een keer gemaakt. Deze ook maar eens proberen! Hoe groot was de vorm die je gebruikte?

    Beantwoorden
  3. Inge

    Hoi,

    Heb je zelf wel eens geprobeerd deze boter koek te maken? Hoe kan je de tweede laag nu op de karamel krijgen zonder geknoei? Is mij niet gelukt want iets verkruimelen wat je eerst tot een bal hebt gekneed is niet makkelijk. Hij staat nu af te koelen dus ik ben benieuwd!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Hoe hadden we anders de foto’s en het recept kunnen publiceren zonder het recept zelf gemaakt te hebben? ;) De kruimellaag voor deze boterkoek is niet zo kruimelig als van bijvoorbeeld een appelkruimeltaart, het hoeft dus allemaal niet zo netjes te zijn. En knoeien hoort een beetje bij bakken toch? Hoop dat hij smaakt in ieder geval!

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.