Wanneer je wel eens in Turkije bent geweest of bij een Turks restaurant hebt gegeten dan heb je het hoogstwaarschijnlijk wel een keer gezien: ballonbrood. Ik heb de echte Turkse naam nergens kunnen vinden en toen ik het bij Ali vroeg kreeg ik ook te horen dat het ‘gewoon ballonbrood’ is, dus daar komen we niet zover mee. Dat het echter waanzinnig lekker is en per-fect samengaat met romige hummus en zachte baba ganoush is echter een feit en daarom moest, moest, MOEST ik het een keer zelf proberen te maken. Dat maken van ballonbrood had nogal wat voeten in de aarde want nergens is een basisrecept te vinden en daarom moest ik zelf maar aan de slag. Met een hoop passen, meten, aanpassen en kleine toevoegingen doen is het me uiteindelijk gelukt om een lekker ballonbrood te maken. Hoewel hij er op de foto’s niet zo luchtig uit ziet (wanneer je ook maar iets te ruig het brood neerlegt of op de bovenkant duwt stort het in) was hij het wel en bovenal was ‘ie waanzinnig lekker.

Wat heb je nodig? (1 ballonbrood)

  • 160 gram patentbloem
  • 75 milliliter lauwwarm water
  • 50 milliliter melk
  • 1 zakje (7 gram) instant gist
  • snuf zout
  • snuf kristalsuiker
  • maan- en/of sesamzaad

1. Doe de gist samen met het water en de halfvolle melk in een kom en klop dit met de keukenmachine of met een garde tot het mengsel begint te bubbelen.

2. Voeg de bloem, een snuf suiker en een snuf zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.

3. Vet een beslagkom in met een beetje olie en leg hier de deegbal in. Dek af met plasticfolie en laat het deeg een uur op kamertemperatuur rijzen.

4. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

5. Rol het deeg uit tot een dunne plak en vouw hem één keer dubbel. Rol dan het deeg nogmaals uit tot het een dikte heeft van 3-4 mm.

6. Leg de plak brooddeeg op de bakplaat en bestrijk de bovenkant van het deeg met een beetje melk.

7. Strooi maan- en/of sesamzaadjes over het deeg en bak het brood vervolgens 20 minuten het midden van de oven. Het brood is goed wanneer grote luchtbellen heeft gevormd en goudbruin gekleurd is.

Ballonbrood

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

10 reacties

    • leonie

      het heet balon ekmek
      met water besmeren en maanzaad erover is ook lekker
      op 250 graden in oven 3 minuten bakken

      heerlijk bij mezes of thee of soep

      je kunt ze ook vullen.

      Beantwoorden
  1. Alicia

    Jaaa super lekker! dit heb ik zo vaak gegeten tijdens mijn vakantie in Turkije.
    Daar noemden ze het een Piede (:

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.