Als je Paleo eet of gaat eten zul je merken dat bloemkool een groente is die je héél veel gebruikt. Bloemkool wordt vaak gebruikt als vervanger voor rijst (check bijvoorbeeld mijn gebakken bloemkoolrijst en bloemkoolcouscous!) maar ook op zichzelf staand is bloemkool een heel fijn ingrediënt om te gebruiken. Toen ik laatst met mijn voedingscoach (en tevens CrossFit coach) praatte over onze favoriete Paleo gerechten vertelde ze dat zij zelf heel vaak bloemkoolsoep maakt. Dat bracht me op een idee want bloemkool is inderdaad goed vullend en soepen zijn altijd een fijne to-go. Ik maakte er zelf een variant op: bloemkool-preisoep. Een lekker healthy soepje zonder vette ingrediënten, ideaal als je nog aan je zomerlijf werkt.

Wat heb je nodig? (6 – 8 personen)

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 preien
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 1 ½ liter groentebouillon
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 1 eetlepel Worcestershire sauce
  • 6 – 8 plakjes ontbijtspek
  • verse peterselie
  • peper en zout

1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit deze in een beetje olie in een diepe (soep)pan aan tot het goed begint te geuren.

2. Snijd de prei in halve ringen en was deze grondig onder de koude kraan. Doe de preiringen in de pan en bak deze twee minuutjes mee.

3. Snijd de bloemkool in roosjes en was deze onder de koude kraan. Doe de bloemkoolroosjes in de soeppan en schenk de groentebouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en laat de soep minimaal een half uur met de deksel half op de pan koken.

4. Pureer de soep met behulp van de staafmixer en breng de soep op smaak met met nootmuskaat, Worcestershire sauce en peper en zout. Draai het vuur laag en houd de soep warm.

5. Verwarm de oven voor op 200°C en verdeel de plakjes ontbijtspek over een met bakpapier bekleedde bakplaat.

6. Bak de spek bovenin de oven in maximaal 10 minuten goed knapperig.

7. Snijd de knapperige spekreepjes fijn en verdeel deze over de kommen bloemkool-preisoep. Garneer met verse peterselie en serveer direct.

Liever vegetarisch? De bacon kun je natuurlijk ook makkelijk weglaten! Wel zorgt het spek voor een extra zoutje aan de soep, dus voeg desgewenst iets meer zout toe tijdens het op smaak brengen van de soep.

Bloemkool-Preisoep

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Anniek

    Oeh, klinkt goed Sabine! Ik ben sowieso echt fan van zelfgemaakte soepjes. Onwijs lekker, en je kan ook zoveel variëren als je maar wilt. Eigenlijk kan je van praktisch alle groenten zo een soepje in elkaar flansen. Deze bloemkoolsoep lijkt me ook top!

    Beantwoorden
  2. Inge

    Ik ben nog op zoek naar soepjes die je koud kunt eten, om mee te nemen als lunch. Is deze evt koud ook lekker of alleen warm?

    Beantwoorden
  3. Pauline

    Lijkt me echt heel lekker. Jammer dat niet iedereen fan is van bloemkool bij mij thuis. Waarschijnlijk bewaar ik het recept tot ik alleen thuis ben.

    Beantwoorden
  4. Carina

    Vanmiddag gemaakt!
    Wow, wat een lekker recept!

    Mijn ouders zijn heel erg huiverig met nieuw eten.. onder het mom van: ‘Wat een boer niet kent, dat vret hij niet’.. Maar wat waren ze blij dat ik ze heb verplicht tot een hapje! Zelfs een 2de kom werd gepakt..

    Nu ga ik snel verder op zoek naar nog meer van zulke superrecepten!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.