In Amerika ben ik zo’n beetje verslaafd geraakt aan Cinnabuns. Althans, verslaafd… De zoete kaneelbroodjes waren in ieder geval een hele fijne toevoeging aan ons ontbijt. Ook Tim was er helemaal wild van en dus besloot ik thuis maar eens aan de slag te gaan. Mijn eerste ervaring met ‘broodjes’ maken, een proces dat echt wel even wat tijd in beslag neemt, maar boy wat vond ik het leuk om te doen. En het resultaat was verrukkelijk! Het recept is geadopteerd van Uit de keuken van Levine, maar uiteraard naar smaak aangepast.

Wat heb je nodig? (±20 stuks)

Het deeg

  • 500 gram tarwebloem
  • 1 ½ zakje gist
  • 50 gram kristalsuiker
  • 10 gram zout
  • 240 gram halfvolle melk
  • 125 gram zachte (ongezouten) roomboter
  • 2 losgeklopte eieren
De vulling
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ½ eetlepel kaneel
Het glazuur
  • 30 gram gesmolten, ongezouten roomboter
  • 125 gram poedersuiker
  • 1 ½ eetlepel vanille extract

Trek voor het maken van deze broodjes wel een uurtje of drie uit. In verband met het laten rijzen van het deeg is het een tijdrovend klusje, maar daardoor zeker niet minder leuk!

1. Roer de bloem, gist, suiker en zout in een grote kom door elkaar. Voeg de eieren en de melk toe en kneed dit er met je handen doorheen. Voeg vervolgens de boter toe.

2. Bestrooi het aanrecht met bloem en kneed hierop het deeg tot het droog en soepel is. In het begin verwacht je dat het nóóit een soepel deeg zal worden, eerder een kleverige smurrie, maar neem van mij aan dat dit na een minuut of tien vanzelf komt. Blijft het deeg nog steeds nat, dan kun je voorzichtig een beetje bloem toevoegen.

3. Maak een bal van het deeg en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg in 50 minuten in volume verdubbelen.

4. Vet het aanrechtblad licht in met wat olie en stort het deeg hier op. Druk de lucht uit het deeg, dek af met wat plastic folie (laat het deeg gewoon liggen op het aanrecht) en laat vervolgens 15 minuten rusten.

5. Rol het deeg met behulp van een deegroller uit tot een grote rechthoekige plak. De grootte van de uiteindelijke cinnabuns is afhankelijk van de grootte van het deeg. Hoe kleiner de rechthoek, hoe groter de cinnabuns.

6. Meng de basterdsuiker met het kaneel en verdeel de gesmolten boter met een kwastje over het deeg. Verdeel hier vervolgens het suiker/kaneel mengsel overheen en zorg ervoor dat je ook de randjes goed mee pakt.

7. Rol de deegplak op vanaf de lange kant en druk de naad goed dicht. Snijd vervolgens met een scherp mes 20 broodjes (of minder) uit de deegrol.

8. Leg de broodjes met anderhalve centimeter tussenruimte op hun zijkanten in ingevette bakblikken en dek de bakblikken af. Laat de cinnabuns vervolgens weer in 50 minuten rijzen.

9. Verwarm de oven voor op 180°C.

10. Bak de broodjes in 25 minuten gaar. Mochten er nou geen twee bakblikken in je oven passen, zet dan één bakblik afgedekt in de koelkast. Haal het blik uit de koelkast op het moment dat het eerste blik de oven in gaat.

11. Voor het glazuur meng je 30 gram gesmolten roomboter met de poedersuiker en het vanille extract. Je krijgt hierdoor een redelijk dik glazuur dus om het over de cinnabuns heen te kunnen drizzelen, voeg je voorzichtig nog een klein beetje water toe om het glazuur dunner te maken. Hier heb je echt niet veel water voor nodig, denk aan ongeveer een eetlepel.

12. Drizzle het glazuur over de nog warme cinnabuns en serveer de broodjes direct.

Een aardige klus, maar zoals ik al zei is het resultaat het meer dan waard. De cinnabuns zijn verukkelijk en doen zeker niet onder voor de echte Amerikaanse.

Omdat je aardig wat broodjes uit één deeg krijgt, hieronder een aantal bewaartips:

  • Vers uit de oven zijn de cinnabuns het lekkerst, probeer ze dus direct te serveren;
  • Heb je ze een dag later nodig? Verpak de cinnabuns dan goed luchtdicht en serveer ze niet later dan een dag na bakken.
  • Heb je geen tijd en wil je de cinnabuns al later van te voren maken? Leg de cinnabuns wanneer ze uit de oven komen dan zonder glazuur in de diepvries en warm ze vlak voor het serveren op in de oven. Giet het glazuur er op het laatste moment pas over heen.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

11 reacties

  1. Priscilla

    Dit recept wordt direct uitgeprint voor in het receptenmapje. Dit ziet er echt overheerlijk uit. Eens kijken of ik hier van het weekend tijd voor heb. Als ze goed lukken maak ik ze ook als kerstsnack :)

    Beantwoorden
  2. Hester

    Tijdrovend klusje lijkt me, maar oooh zo lekker! Ziet er echt verrukkelijk uit. Het is dat ik vol zit van mijn lunch net, anders zou ik er honger van krijgen. Maar ach: als ik dit in handen zou krijgen zou ik het alsnog opeten. Die kans laat ik niet aan me voorbijgaan!

    Beantwoorden
  3. Ronald

    ik heb het deeg in de broodbakmachine gemaakt op de timer-stand. Dan is het deeg ’s ochtends klaar om uitgerold te worden, en is de hoeveelheid werk in de ochtend beperkt.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.