Al een hele poos geleden deelde ik een Mexicaanse Bonensalade. Bonensalades zijn nog altijd niet heel populair in Nederland en ergens snap ik dit niet. Van huis uit ben ik opgegroeid met boontjes maar wel altijd op dezelfde manier: gekookt. Niet erg natuurlijk, maar bonen an sich zijn zo’n goede vervanger voor aardappelen dat ik niet snap dat ze niet vaker gegeten worden. Ik start dus maar eens een campagne om bonen meer onder de aandacht te krijgen. Nee, geintje natuurlijk maar ik kan je wel van harte aanbevelen om mijn CLT Bonensalade een keertje te maken. Hartstikke makkelijk om te maken en ideaal om de avond van te voren al te maken. Zo heb jij je lunch voor de volgende dag al klaar en dat scheelt je ’s ochtends weer een hoop tijd!

Wat heb je nodig? (2 – 4 personen)

  • 300 gram gemengde bonen*
  • 2 tomaten
  • 1 kleine krop Romana sla
  • 200 gram gerookte kip
  • 1/3 komkommer
  • 1 avocado

Voor de dressing:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel honing
  • zout

*Ik gebruikte een mix van zwarte bonen, kidney bonen en lima bonen. 

1. Doe alle bonen samen in een vergiet en spoel ze goed af onder de koude kraan, net zolang tot het vocht dat er vanaf komt helder van kleur is. Laat de bonen goed uitlekken en doe ze vervolgens in een kom.

2. Snijd de tomaten, de komkommer en de gerookte kip in blokjes en voeg deze aan de gemengde bonen toe.

3. Snijd of scheur de sla in grove stukken en was deze grondig onder de koude kraan. Laat goed uitlekken en dep droog met een vel keukenrol.

4. Voeg de sla toe aan de rest van de ingrediënten in de kom toe en schep het geheel luchtig om.

5. Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en sprenkel deze over de salade. Schep dit even goed om.

6. Bewaar de sla luchtdicht in de koelkast, de volgende dag is hij namelijk nog lekker.

7. Voeg de halve avocado pas toe vlak voordat je de salade gaat eten om te voorkomen dat deze bruin kleurt.

Maak je niet druk dat de sla in deze salade slap wordt wanneer je de salade tot de volgende dag bewaart. Je gebruikt immers maar een klein beetje sla en de bonen vormen de belangrijkste basis van deze salade.

CLT Bonensalade

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

3 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.