Het typische New Yorkse straatbeeld is niet compleet zonder Pretzels. Deze luchtige broodringen zie je vrijwel overal en naast dat ze er leuk uitzien smaken ze ook nog eens goed. Hoewel dit niet enorm Fast is om te maken en het ook niet bereslecht is, vond ik dit recept toch geschikt om te delen in Fastfood Friday. De Pretzels zijn heerlijk luchtig en zijn prima geschikt als lunch of als uitgebreid ontbijt. Serveer ze met jam of een beetje chocopasta en ik garandeer je dat je niet kunt stoppen met eten.

Wat heb je nodig? (± 10 stuks)

  • 400 gram bloem (bij voorkeur patentbloem)
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel tafelzout
  • 1 losgeklopt eigeel
  • 250 milliliter handwarm water
  • grof zeezout

1. Doe de droge ingrediënten met uitzondering van het zeezout bij elkaar in een kom. Zorg ervoor dat je het contact tussen de gist en het zout zoveel mogelijk vermijdt, zout verminderd namelijk de werking van het gist. Doe bij voorkeur dus eerst de gist in de kom en het zout pas als laatste.

2. Schep de droge ingrediënten even goed om en maak een kuiltje in het midden. Schenk hier het warme water bij en kneed het geheel in ongeveer 8 – 10 minuten tot een soepel deeg.

3. Leg een theedoek of een stuk plasticfolie over de kom en laat het deeg 30 minuten rijzen.

4. Verwarm de oven voor op 225°C.

5. Kneed het deeg nogmaals door en verdeel het in tien gelijke stukken. Rol van ieder stuk een lange sliert van ongeveer 40 – 50 centimeter lang.

6. Vouw de deegslierten in Pretzelvorm en druk de onderkanten goed tegen elkaar aan zodat deze zo meteen in de oven niet los laten. Dek de Pretzels af met een theedoek en laat ze nogmaals 10 minuten rijzen.

7. Bestrijk de Pretzels met het eigeel en strooi er rijkelijk zeezout overheen. Leg de Pretzels met voldoende afstand van elkaar op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.

Pretzels

Pretzels

Pretzels

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Susanne

    Yum lekker! Ik heb ooit pretzels gekocht bij de Jumbo en die wan zó lekker. Bovenop smaakten ze een heel klein beetje zoetig, en dan die zoutkorrels. Mjam! Maar ik heb ze maar één keer gezien. Ga ik op mijn lijstje zetten dit recept!

    Beantwoorden
  2. Mara

    Nomnom, deze maak ik best vaak. Ik vries ze ook wel eens in, en dan even afbakken in de oven. Vind ze heerlijk voor zo, dagje weg en mijn broertje neemt er graag een mee naar school.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.