Ik ben nooit een groot fan van tonijn uit blik geweest. Ik koos altijd liever voor makreel maar ik moet zeggen dat ik er de laatste tijd toch steeds meer aan begin te wennen. De sterke vissmaak van de tonijn vind ik inmiddels best lekker in salades, mits het met mate wordt gebruikt. En toch wil ik al een poos de befaamde Amerikaanse sandwich Tuna Melt proberen voor Fastfood Friday. Niet alleen vormt het een leuke variatie op de alledaagse tosti met ham en kaas, het ziet er op foto’s ook altijd nog waanzinnig lekker uit. En wat ben ik blij dat ik het heb geprobeerd, want wat is dit een heerlijk broodje. Zacht, romig, prettige smaken, knapperig brood. Absoluut een aanrader, óók voor mensen die net als ik niet staan te springen om tonijn uit blik, want dankzij de diverse toevoegingen aan de tonijnsalade, is de vis een stuk subtieler van smaak.

Wat heb je nodig? (2 stuks)

  • 200 gram tonijn uit blik
  • ½ rode ui, gesnipperd
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • kaas (geitenkaas of Jong Belegen)
  • 6 sneetjes wit casinobrood
  • zachte (room)boter
  • peper en zout

1. Laat de tonijn uitlekken en doe hem vervolgens in een bakje. Voeg hier de rode ui, mayonaise, dijonmosterd en de olijfolie aan toe en roer dit met een vork goed door elkaar tot een smeuïg mengsel. Breng de tonijnsalade op smaak met peper en zout.

2. Smeer ieder sneetje casinobrood aan één kant in met een laagje boter. Leg twee sneetjes met de beboterde kant naar beneden in een koekenpan en bedek de bovenkant met kaas. Bak het sneetje brood tot de kaas is gesmolten en de onderkant goudbruin en knapperig is geworden. Dit is het middelste sneetje van de tosti, leg deze dus even apart.

3. Verdeel twee eetlepels tonijnsalade over één plakje brood, zorg ervoor dat de helft die is ingesmeerd met boter onderop ligt. Dek de tonijnsalade af met kaas en leg hier het sneetje brood dat je zojuist al hebt gebakken bovenop met de kaaskant naar boven.

4. Verdeel nogmaals tonijnsalade over het middelste sneetje brood en leg ook hier weer een plakje kaas op.

5. Dek de tosti af met een derde sneetje brood, de beboterde kant ligt nu naar boven.

6. Bak de tosti aan weerszijden in de koekenpan tot het brood knapperig is geworden en de tussengelegen kaas gesmolten is. Herhaal de laatste stappen voor de tweede tosti.

tuna melt

Een aantal tips:

  • Geitenkaas is wat sterker van smaak dan ‘normale’ kaas, persoonlijk vond ik dit erg goed samengaan met de Tuna Melt;
  • Voeg voor het zuurtje in de salade kleine blokjes augurk toe wanneer je dit lekker vindt;
  • Laat de tonijnsalade in een vergiet uitlekken wanneer je merkt dat deze te nat is;

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Hester

    Oeh goed idee! De combinatie vis en kaas ken ik al wel een beetje, als ik alleen thuis ben gooi ik graag een wrap onder de grill met zo’n blikje makreel in tomatensaus en kaas ertussen. Ik vind tonijn ook niet altijd súperlekker, maar dit wil ik echt een keer proberen!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.