Zelf brood maken, zonder broodbakmachine vind ik écht heel leuk. Het is niet iets dat je even gauw tussendoor doet, vaak moet je deeg rijzen, gekneed worden, weer rijzen, etcetera.
Toch (en misschien wel daardoor) vind ik het erg leuk, helemaal zelf gemaakt brood. Vandaag deel ik een heel lekker recept met jullie, voor focaccia.

Focaccia is een Italiaans plat brood, dat met van alles belegd kan worden. Ik koos voor een simpele, maar heerlijke focaccia met ui.

Ingrediënten:
450 gram bloem
250 ml lauwwarm water
1 theelepel zout
Een snuf suiker
1 zakje instant-gist
Olijfolie
1 ui in dunne stukjes gesneden
Tijm
Knoflookpoeder
Grof zeezout

Zo ga je te werk:

1.  In een grote kom roer je kort de bloem en het zout door elkaar. Maak een kuil in het midden, hierin strooi je de inhoud van het zakje instant-gist en de suiker. Hierbij giet je het lauwwarme water en 1 eetlepel olijfolie.
2. Dit alles kneed je tot een deeg (of je doet dit met een handmixer met deeghaken), eerst in de kom, daarna op een met bloem bestoven werkblad (je voelt je echt een echte Italiaan(se)!).

3. Wanneer het deeg een goede bal vormt leg je hem in een met olijfolie ingevette kom. Deze dek je af met een theedoek. Je zet de kom op een warme plaats zodat het deeg kan rijzen (zo’n 45 tot 60 minuten).
4. Wanneer het deeg in volume is verdubbeld en dus twee keer zo groot is, kneed je het weer goed door op het bestoven werkblad. Zorg dat alle lucht uit het deeg is gekneed.
5. In een ingevette lage rechthoekige bakvorm of bakplaat (ik gebruikte een ovenschaal) verdeel je het deeg tot een dikke gelijke laag van zo’n 2 centimeter. Dek dit weer af met een theedoek en laat dit 30 minuten op een warme plaats rijzen. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200°C.

6. Terwijl de oven voorverwarmd en je deeg rijst, begin je met het beleg. Fruit de ui op laag vuur tot deze wat doorzichtig en zacht wordt. Let op, de ui hoeft niet te kleuren! Breng op smaak met wat (gewoon) zout, tijm en knoflookpoeder. Laat nog een minuutje bakken en draai het vuur uit.
7. Haal na 30 minuten je deeg weer tevoorschijn. Druk met twee vingers rijen met kuiltjes in het deeg. Dit kan heel netjes op gelijke afstand, maar ook lekker rommelig. Ik koos voor het laatste. Bestrijk je deeg goed met olie.
8. Verdeel het ui-mengsel gelijkmatig over het deeg en bestrooi tot slot met wat grof zeezout.
9. Bak de focaccia 25 minuten tot hij lichtbruin is.

Focaccia is heerlijk bij soep of als klein voorgerecht met wat olijfjes, maar kan ook zo (warm) gegeten worden. Je zou hem ook kunnen doorsnijden en beleggen met een plakje kaas, bijzonder bammetje!

Eet smakelijk!

PS; Als je regelmatig met de trein gaat, ken je misschien wel die foccacia’s van de AH to go? Nou, die met ui smaakt precies zoals deze. Of nou ja, niet precies. Deze is natuurlijk veel lekkerder! ;-)

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

9 reacties

  1. Lydia

    Ik heb nu een aantal keren geprobeerd foccacia te bakken. Het recept is ongeveer gelijk aan dit hierboven, en ik weet hoe deeg aan moet voelen als het goed gekneed en gemengd is. En toch blijft het mislukken; het wil niet rijzen of ik krijg een knapperige korst op het brood. Ik heb zó veel verhoudingen geprobeerd en ook gespeeld met de oveninstellingen (midden in de oven geplaatst ook) maar het wordt nooit van dat lekkere zachte brood zonder korst. Heb je nog een suggestie voor me, want ik kom er niet meer uit. :(

    Beantwoorden
    • Annebeth

      Hmm..dat is vervelend.
      Wat het rijzen betreft..het is heel belangrijk dat je zorgt dat het gist lauwwarm water en suiker heeft om zich mee te ‘voeden’. Echt iets dat je niet moet overslaan.
      Net als de warme plek die nodig is voor het rijzen, zet het deeg bijvoorbeeld in de oven, die je op de laagste temperatuur zet (niet hoger dan 50 graden).

      Een beetje korst op de focaccia is niet erg, maar je zou halverwege de baktijd de oven wat lager kunnen zetten, misschien dat dat helpt. Aan de randjes wordt het niet heel zacht, maar de rest wel!
      Niet opgeven hoor! :-)

      Beantwoorden
  2. Marike

    Klinkt erg goed! Meestal heb ik niet het geduld om dit soort dingen te maken, maar ik ben dol op de foccacia’s van de AH!

    Beantwoorden
  3. Monique

    Hoi kan je hem ook maken, afbakken en invriezen? En dan als je hem wilt gebruiken ontdooid en opwarmt in de oven?

    Gr monique

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.