Na afloop van de boeklancering van het Uit Paulines Keuken kookboek kregen we allemaal een goodiebag mee naar huis. In die tas vond ik van Artisan Grains een doosje Freekeh. Freekeh is een graanproduct gemaakt van geroosterde groene tarwe en je kunt het op tal van manieren gebruiken. Ik moet bekennen dat ik nog nooit Freekeh had gegeten, laat staan er iets mee had gemaakt en dus vond ik het de hoogste tijd om dat eens te doen. Uiteindelijk maakte ik een bijzonder smaakvolle Freekehsalade met gepocheerd ei en Za’Atar. Een smaakcombinatie die je wellicht niet zo heel erg gewend bent, maar neem van mij aan het dat het werkt. Deze salade vormt een prima lunch of de basis van een avondmaal.

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 100 gram Freekeh
  • 500 milliliter water
  • 50 gram spekreepjes
  • 10 cherrytomaatjes
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel Za’Atar
  • peper en zout

1. Doe de Freekeh in een pan en voeg hier 500 milliliter water aan toe. Breng het water aan de kook en kook de Freekeh in ongeveer 10 minute beetgaar. Giet af en laat vervolgens een beetje droogstomen.

2. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig en voeg de Freekeh toe. Schep dit even goed om en voeg peper en zout naar smaak toe. Haal de pan van het vuur.

3. Pocheer ondertussen de eieren alvast op deze manier.

4. Snijd de cherrytomaatjes doormidden en schep deze luchtig door de Freekeh.

5. Schep de Freekehsalade in diepe borden en leg op ieder bord het gepocheerde ei.

6. Strooi over iedere salade de Za’Atar en serveer de salade direct.

Za’Atar is een Libanees kruidenmengsel met onder andere Sumak en sesamzaadjes. Het is online goed verkrijgbaar en bij diverse toko’s kun je het ook vinden. Diverse supermarkten verkopen het ook van het merk Jonnie Boer, je vindt het in het kruidenschap.

Freekeh is gewoon in de supermarkt te krijgen. Je vindt het in het rijstschap.

Freekehsalade met gepocheerd ei

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

6 reacties

  1. Lydia

    Toen ik de titel las dacht ik echt huh wat is Freekeh nou dan weer? Maar het is dus een soort rijst. Ik heb het nog nooit gehad, maar dit recept ziet er wel erg lekker uit. Misschien eens goed om daar verandering in te brengen hihi

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.