Wanneer ik doordeweeks brood meeneem naar school of naar het werk, gaat daar vaak simpel een plakje kipfilet op. Of wat kaas, maar nooit iets bijzonders. Zaterdag is echter mijn “SAS-dag” en dan is er steevast lekker broodbeleg in de koelkast te vinden. Omdat ik gek ben op salades op brood, nemen we die dan ook vaak mee uit de supermarkt, maar het nadeel daarvan vind ik dat je nooit precies weet wat daar in zit. Daarom heb ik afgelopen weekend maar een geprobeerd om zelf een broodsalade te maken en dat heeft geresulteerd in deze “homemade kipsalade”. Hartstikke lekker, goedkope ingrediënten en daarnaast weet je precies wat je er in stopt.

Wat heb je nodig (genoeg voor 4 broodjes)

  • 1 kipfilet van flink formaat
  • 4 eetlepels Yo Fresh (of normale mayonaise)
  • 1/2 ui
  • 1/2 theelepel gedroogde dragon
  • 1/8 theelepel knoflook poeder
  • 1/4 theelepel honingmosterd
  • peper
  • zout

Voor deze salade maken we gebruik van gekookte kipfilet. Leg de kipfilet dus in een pan met water en breng dit aan de kook. Voeg een snufje zout toe en laat de kipfilet tien minuten zachtjes borrelen. Vervolgens draai je het gas uit en laat je de kipfilet nogmaals tien minuten in het water rusten.

Ondertussen kunnen we de mix alvast aanmaken en dit bevat simpelweg het mengen van alle andere ingrediënten. Zorg ervoor dat je eerst de mayonaise en de mosterd goed met elkaar mengt, daarna voeg je de droge kruiden toe en vervolgens een gesnipperd uitje. Mocht je nou een intensere smaak willen hebben dan kun je ook kiezen voor een rood ui. Dit ziet er in de salade ook wat gezelliger uit.

Mocht je dragon nu erg lekker vinden, voel je dan vrij om hier wat meer van toe te voegen aan de salade. Persoonlijk ben ik er geen fan van, ik gebruik het liever niet dan wel, maar in dit geval voegt hij wel een extra smaakdimensie aan de salade toe. Ik raad je dan ook aan deze niet te vervangen of weg te laten.
Als laatste moet dan de kip nog worden toegevoegd. De kipfilet trek je eerst met een vork uit elkaar, maar zorg ervoor dat de snippers niet té klein worden, je wilt immers nog wel wat proeven van de kip. Voeg de kip aan de ‘dressing’ toe en meng het goed door, zodat elk stukje kip bedekt is met de mayonaise mix. Even proeven om te checken of hij genoeg gekruid is, desnoods kun je nog wat peper en zout aan de salade toevoegen.

Wij aten deze kipsalade op witte pistoletjes en ciabatta brood, erg lekker! Het is zo klaar en vergt nauwelijks voorbereiding! Omdat er in deze salade mayonaise wordt verwerkt, is hij niet eindeloos houdbaar. Wanneer je de salade in een bakje met een deksel doet, goed afsluit en vervolgens in de koelkast zet, dan is hij zo’n twee dagen houdbaar.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Peter de Haan

    Wat heb je toch een mooie/lekkere site, ik geniet er steeds van. Ga een deze dagen de kipsalade maken. Het zal wel erg lekker zijn!
    Ben zelf Kok, nu met pensioen, wat mij altijd opvalt dat er altijd wel iets nieuws te lezen valt.
    Groet, Peter de Haan.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.