Elk jaar kijk ik er weer naar uit: Kerststol! Ik vind het heerlijk: zacht, smeerbaar amandelspijs, omhuld door vers brood gevuld met krenten en rozijnen, dit alles verstopt onder een laag poedersuiker. Gelukkig wordt het ook met Pasen verkocht (als paasstol), dan hoef ik er niet zo lang op te wachten! Thuis aten we het altijd rond Kerst (of Pasen), met een beetje roomboter. Ik nam me voor het eens zelf te maken en dit jaar was het zover. Ik ben de keuken ingedoken en ging aan de slag. Dit recept kost even tijd, want je moet regelmatig wachten op het rijzen van het deeg. Het is geen heel moeilijk recept, maar wel bewerkelijk. Neem er dus echt de tijd voor, je zult ervoor worden beloond: met een heerlijke, verse, zelfgemaakte kerststol.

Wat heb je nodig:
– 350 gram bloem
– 1 zakje (7 gram) gedroogde gist
– 3 eetlepels basterdsuiker
– 2 eieren
– 150 ml lauwwarme melk
– 300 gram amandelspijs
– 150 gram rozijnen
– 150 gram krenten
– 1 citroen (schoongeboend)
– 1 theelepel koekkruiden
– 125 gram gesmolten boter
– 40 gram amandelschaafsel

Zo ga je te werk:

1. Zeef de bloem, koekkruiden, basterdsuiker en een flinke snuf zout boven een grote kom. Rasp de schil van de citroen boven de kom. Strooi de gist over de bloem en maak in het midden een kuiltje. Hierin giet je de melk, 1 ei en 75 gram van de gesmolten boter. Roer het met een spatel of pollepel door elkaar tot alles gemengd is. Het is nu nog erg plakkerig.
2. Kneed het deeg goed door op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg goed door tot het niet meer plakkerig is en het soepel aanvoelt. Deeg kneed je het beste door het uit te rekken, dubbelvouwen en weer in elkaar te duwen. Leg het deeg weer in de kom, dek het af met een theedoek en zet het op een warme plek. Laat het deeg zo’n 45 minuten rijzen, het moet dan ongeveer in volume verdubbeld zijn.

3. Prak het amandelspijs in een kom en voeg hieraan het sap van een halve citroen en een losgeklopt ei aan toe. Prak dit door elkaar, gebruik eventueel je handen. Vorm er een rol van.
4. Bestuif weer je werkblad en stort hier je gerezen deeg op. Duw het deeg wat platten (maar niet te plat) en strooi de rozijnen en krenten erover. Kneed dit door het deeg, kneed tot alles goed is verdeeld door het deeg. Rol het deeg dan uit tot een rechthoekige (of ovale) vorm. Leg de rol amandelspijs in de lengte over het deeg. Vouw dan het deeg dubbel, zodat de rol bedekt wordt. Vouw ook de uiteinden goed dicht. Druk de randen goed aan. Leg de stol op een bakplaat met bakpapier, leg de theedoek er weer overheen. Laat nu nogmaals op een warme plaats 45 minuten rijzen.

5. Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de stol met de gesmolten boter die je over hebt, dit zorgt voor een mooie korst. Strooi dan het amandelschaafsel erover. Bak de kerststol ongeveer 40 minuten gaar. Na 40 minuten zet je de oven uit, maar laat je de stol er nog 5-10 minuten instaan. Daarna haal je de stol uit de oven en strooi je er een laag poedersuiker overheen. Wacht nu tot de stol volledig is afgekoeld (moeilijk!) voor je hem opdient. Je kunt de kerststol, mits goed verpakt, zo’n 4 dagen bewaren (niet in de koelkast).

Tips:
– Je kunt ook andere ingrediënten toevoegen als vulling aan het brood. Kneed bijvoorbeeld sukade of noten door het deeg, samen met de rozijnen en krenten. Amandelen smaken ook heerlijk ín het brood.
– Amandelspijs kun je in de supermarkt kopen, maar je kunt ook langs de bakker gaan. Vaak kun je voor niet al te veel geld een stuk amandelspijs meekrijgen.
– Rasp alleen het gele gedeelte van de citroenschil, het witte is bitter.
– Houd de stol goed in de gaten als je hem in de oven doet, het kan zijn dat de stol te donker wordt aan de bovenkant. Is dat het geval? Vouw dan een vel aluminiumfolie over de stol.

kerststol_1

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. Susanne

    Ziet er heerlijk uit! Ik ben ook al zó lang van plan om dit te maken maar omdat het best veel tijd kost komt het er telkens niet van….maar nu ik de foto zie én een goed recept nu heb denk ik dat ik het toch maar eens moet gaan proberen!

    Beantwoorden
  2. Anoniem

    Super lekker, alleen jammer dat ik het al jaren niet meer durf te eten vanwege mijn eetstoornis. Mijn oma had altijd lekkere met nootjes erin, jumm :)

    Beantwoorden
  3. Els

    Lekkerrrr! Ik heb vandaag weer een stol van de lidl gekocht, en moet deze in mijn eentje veroberen (woon op kamers en ja, dat gaat mij zeker lukken, haha).. Als ik hier een wat betere oven had gehad, had ik het zeker geprobeerd; ziet er super uit!

    Beantwoorden
  4. jen

    Ik heb hem gemaakt, heerlijk , eindelijk een goed recept, alleen heb ik de amandelspijs zelf gemaakt, 125 gram amandel poeder, 125 gr basterdsuiker en 1 ei, plus een beetje aroma van bittere amandel, dit alles goed mengen in een mengbeker, tot het een mooie pasta is, dan een rol er van maken. Eet smakelijk

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.