Elk jaar rond Pasen begint het bij mij weer te kriebelen… Ik ben geboren in Barneveld en altijd werd daar door de bakkers rond Paastijd Haantje Pik gemaakt, iets typisch voor die regio. Broodhaantjes zijn bekend in vrijwel heel Nederland, de witte broodjes in de vorm van een haantje met vaak een krent als oog. Maar Haantje Pik is anders. Al jaren ben ik hier op zoek naar de echte Haantje Pik maar nergens is het te koop of heeft iemand er zelfs maar van gehoord. Zucht… Dit jaar heb ik besloten het heft dan maar in eigen handen te nemen en zélf het broodje proberen te maken.

Als ik mensen moet uitleggen wat Haantje Pik is noem ik het altijd maar een combinatie van suikerbrood en cinnabuns. Eigenlijk heeft het onwijs veel weg van Zeeuwse Bolussen alleen is het dus een typisch Paasbroodje in haantjesvorm. Het zijn kleine en ontzettend kleverige broodjes die in Barneveld altijd bovenop een Palmpasenstok werden gezet die werden gebruikt bij optochten. Het broodje overleefde het vaak niet zo lang zul je begrijpen.

Er zijn drie dingen die je kunt doen:

1. Je volgt het complete recept van de Zeeuwse bolussen maar je laat het citroensap achterwege en in plaats van dat je bolussen van de broodjes maakt, rol je het deeg op in de vorm van haantjes. Deze methode werkt het beste als je het mij vraagt.

2. Als je iets luchtigere broodjes wil, volg je het recept van de Cinnabuns maar dan doe je twee dingen anders. Ten eerste laat je de broodjes niet een half uur maar slechts tien minuten in de oven bakken. Ook laat je ze niet compleet afkoelen voordat je ze opbergt, maar doe je de Haantje pik direct uit de oven in een plastic zak. Als ze nog warm zijn inderdaad. Op deze manier worden de broodjes lekker klef en blijven ze ook zo.

3. Je koopt een pak broodmix voor Wit Brood en volgt de aanwijzingen op de verpakking. Vanzelfsprekend bak je geen heel brood maar rol je het deeg in de vorm van haantjes en bestrijkt ze met behulp van gesmolten boter, met donkerbruine basterdsuiker en kaneel.

En dit is dan het resultaat:

haantje pik

haantje pik

haantje pik

haantje pik

Mijn broodjes zijn geen exacte kopie van de Haantje pik. Ik gebruike het recept van de Cinnabuns en verkreeg daarmee dus luchtigere broodjes, met het recept van de Zeeuwse bolussen kom je dichter in de buurt van de compacte structuur. Qua smaak klopte het in ieder geval wel: zoet, kaneelachtig en lekker klef. Heerlijk!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

11 reacties

 1. Hester

  Ik las op twitter al dat je ze na ging maken, lekker! Zo kom ik weleens in Hattem, waar mijn oma woont, daar hebben ze Hattemerbrok. Het smaakt naar speculaas, maar het zit tussen cake en koek in. Echt heel apart maar zooo lekker, en alleen daar te koop!

  Beantwoorden
 2. Felice

  Nooit van gehoord maar het ziet er lekker uit. Mogelijk ga ik een nieuwe traditie geboren laten worden!

  Beantwoorden
 3. Marina

  Mijn opa en oma kwamen uit Barneveld: jeugdsentiment! Wilde mijn man al naar bakker koot sturen, maar ga ze nu zelf proberen te maken, mjammie

  Beantwoorden
 4. Sander

  Ik ben ook geboren in Barneveld! Morgen ga ik met mijn vriendin en zoontje speciaal naar Barneveld om een aantal haantjes te halen! Daarna lekker wandelen in het schaffelaarsebos.

  Beantwoorden
 5. Suzanne

  ik heb in Barneveld bij bakkerij stage gelopen, wat een werk die dingen maken zeg… maar ze zijn zeker lekker!!!

  Beantwoorden
 6. Leon

  Mijn opa (Bakker Boon) maakte deze broodjes vroeger als (één van de?) eerste… weet iemand hoe ik aan dit originele recept kom? Mijn opa (en oma) zijn helaas al overleden voor ik ze kon leren kennen.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.