Je kent het vast: oud brood in de kast, een halve komkommer, nog wat tomaten en het basilicumplantje op je aanrecht begeeft het ook al bijna. In plaats van dit allemaal weg te gooien kun je er in een handomdraai Panzanella van maken, een Italiaanse broodsalade. Ik at deze Panzanella zelf als lunch en hij zorgde ervoor dat ik zeker tot aan het avondeten vol zat. Wees royaal met de olijfolie en maak alsjeblieft de croutons zelf, ze zijn namelijk zoveel lekkerder dan croutons uit de supermarkt. Deze salade is de ideale manier om restjes uit de koelkast op te maken en ook nog eens relatief gezond. Heel fijn!

Wat heb je nodig? (1 persoon)

  • 2 sneetjes oud brood
  • ½ komkommer
  • ½ rode ui
  • 1 grote tomaat
  • verse basilicum
  • olijfolie
  • balsamico-azijn
  • peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

2. Snijd het brood in blokjes (neem de korstjes gewoon mee, zonde om weg te gooien!) en verdeel deze over de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en peper en zout. Rooster de croutons zo’n 15 minuten in het midden van de oven tot ze knapperig zijn.

3. Snijd ondertussen de ui vast in halve ringen en besprenkel deze met balsamico-azijn. Zet even apart.

4. Snijd de tomaten en komkommer grof en hussel deze losjes door de rode ui.

5. Schep de lauwwarme croutons door de groenten en scheur de verse basilicum in grove stukken. Schep ook deze losjes door de Panzanella.

6. Besprenkel de broodsalade met extra vergine olijfolie en desgewenst met extra balsamico-azijn.

Panzanella

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

14 reacties

  1. Celeste

    Erg herkenbaar dat ‘oud boord, halve komkommer etc’ over te hebben. Inderdaad heel jammer om weg te gooien. Nog leuker om er een lekker recept mee te maken! Het ziet er in ieder geval al heerlijk uit :)

    Beantwoorden
  2. Kim | Notendopje.nl

    Wat grappig! Ik kende dit nog helemaal niet. Wij gooien de kapjes van brood altijd weg omdat we niet weten wat we ermee moeten (behalve zo nu en dan aan de eendjes voeren haha). Goed idee om er croutons van te maken!

    Beantwoorden
    • Lotte

      Om in de mediterraanse sferen te blijven, je kan ook gazpacho maken met oud brood! Zou met deze heerlijke salade dan echt een avondmaal worden voor een hete zomeravond!

      Beantwoorden
  3. Jeanine

    Zulke recepten komen altijd goed van pas. Ik denk er vaak ook iets te weinig over na dat je met een paar restjes en een beetje creativiteit echt hele leuke en lekkere dingen kunt maken.

    Beantwoorden
  4. Mique

    Wat grappig, ik heb een pittige dag voor de boeg en eigenlijk geen tijd/zin om boodschappen te doen. Ik dacht dat ik met de restjes die ik had, dat ik daar echt geen gerecht mee kon maken. En toen las ik dit recept! Het toeval wil dat ik alles in huis heb (incl de bijna-terminale basilicumplant :) ).

    Perfecte timing dus!

    Beantwoorden
  5. Dita

    Heerlijk! toevallig wilde ik vanavond een lekkere salade gaan maken en deze lijkt me super dus dit wordt het!

    Beantwoorden
  6. Daniëlle

    De panzanella ziet er heerlijk uit! Ondanks dat ik nu vier keer in Italië ben geweest, heb ik dit gerecht nog nooit gegeten. Het ziet er echt heel lekker uit, bedankt voor het recept.

    Beantwoorden
  7. Vera

    Klinkt goed! Zou jij misschien ook een keer willen uitleggen hoe je de beste croutons maakt? Als het goed is gebruik je daar ook brood bij haha

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.