Het quicherecept dat ik vandaag met jullie ga delen was totaal anders bedoeld. Ik was van plan om er een broccoli-zalmquiche van te maken maar bij het bereiden van het eten bleek mijn verse zalm niet zo vers meer te zijn. Yugh. Last-minute iets anders verzinnen dus en gelukkig vond ik in de koelkast nog een bakje spekreepjes. Soms gebeurt dat, dat je dingen vindt in de koelkast. Uiteindelijk werd mijn wellicht ietwat lente-achtige quiche een stukje meer winterproof. Aan deze quiche met prei, broccoli en spekjes heb je namelijk voldoende. Totaal onnodig om er een salade bij te serveren want dankzij de hoeveelheid groenten is ‘ie vullend genoeg. En bovendien ook heel erg lekker. Ik denk zelfs nog wel lekkerder dan ik hem eigenlijk bedacht had. Geluk bij ongeluk dus.

Wat heb je nodig? (1 quiche van 25cm ∅)

  • deeg voor hartige taart (ik gebruikte een rol vers deeg van Tante Fanny)
  • 125 gram gerookte spekreepjes
  • 150 gram broccoli
  • 1 prei
  • 3 eieren
  • 200 milliliter kookroom
  • verse dille
  • peper en zout

1. Bekleed de quiche- of springvorm met het hartige taartdeeg en prik met een vork enkele gaatjes in het deeg.

2. Verwarm de oven voor op 200°C.

3. Snijd de broccoli in kleine roosjes en blancheer ze 3 minuten. Snijd de prei in ringen.

4. Doe de broccoli-roosjes, prei-ringen en de spekjes bij elkaar in een kom en schep dit even goed om. Schep de quiche-vulling in de vorm.

5. Klop het ei samen met de kookroom, verse dille naar smaak en peper en zout los. Schenk het mengsel over de vulling van de quiche.

6. Schuif de quichevorm in de oven en bak de quiche in 25 minuten gaar.

quiche met prei, broccoli en spekjes

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Quiche met prei, broccoli en spekjes

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

17 reacties

  1. Sieglinde

    Mmmmm, heerlijk! Quiche is echt zo’n geweldige manier om restjes op te maken ook. Prei en tonijn is ook een supercombinatie! Ik bak de bodem wel altijd eerst blind om zeker te zijn dat hij knapperig is. Ietsje meer werk maar wel de moeite waard. Ik veronderstel dat dat met zo’n lagere vorm misschien niet nodig is?

    Beantwoorden
  2. Bibiane

    Ik vervang de room altijd door magere Griekse yoghurt om het zo iets WW vriendelijker te maken :) Quiche is en blijft gewoon 1 van de lekkerste gerechten ooit!

    Beantwoorden
  3. Hazel

    Ik heb hem net gemaakt en manlief wat was het lekker!! Leuke is dat dochterlief van 2 jaar ook kon meesmullen en manlief kon er maar niet afblijven haha. Ik verloor mijn moeder 6 jaar geleden en ze liet niets achter van recepten. Ik ben daardoor tot op de dag van vandaag heel bang en onzeker om nieuwe dingen te proberen aangezien mijn moeder zo lekker kon koken. Je kan dan ook niet geloven hoe blij en trots ik was deze avond dat ik iets had klaargemaakt met zo veel smaak. Het was echt met liefde gemaakt en ga dit doorgeven aan mijn dochter later. Dankuwel!

    Beantwoorden
  4. Irma

    Hallo Sabine,
    Wat vind ik jouw site leuk! Complimenten!
    Is er van ieder recept ook een printversie?
    Ik kan het niet vinden en dat is verschrikkelijk handig.
    (ik zie dat wel eens bij andere sites)
    Succes verder.
    Groetjes
    Irma

    Beantwoorden
    • Sabine

      Hoi Irma, bij de oude recepten (voor augustus 2016) is er helaas geen print mogelijkheid. Bij de recepten van na augustus 2016 zit er een printknop in de receptenbox onderaan de artikelen.

      Beantwoorden
  5. Anja

    Moeten de spekjes niet eerst even uitgebakken worden voor ze er bij in gaan? Of worden ze ook knapperig als ze gewoon in 1x bij in gaan?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ze worden niet knapperig in deze quiche maar persoonlijk vind ik dat hier lekkerder. Als je ze wel knapperig wilt dan zul je ze inderdaad voor moeten bakken maar ook dan zullen ze door het vocht van de andere ingrediënten weer wat zachter worden.

      Beantwoorden
  6. Marieke

    Hi Sabine, lekker ik ga hem maken. Alleen je opmerking over de salade die niet nodig is deel ik niet met je. 150gr broccoli en 1 prei is bij lange na niet voldoende voor een gerecht voor 4 personen.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.