Couscoussalade heb ik een beetje ‘leren’ eten door Viv. Ik was nooit heel dol op couscous maar toen Viv een paar keer couscoussalade meenam voor de lunch tijdens onze OMF-dagen was ik al vrij snel verkocht. Het fijne aan een couscoussalade is dat hij in no-time te maken is maar dat het ook een salade is die zich heel goed laat bewaren. Ik maak dan ook steevast teveel tegenwoordig zodat ik in de koelkast een bakje heb staan voor de volgende dag of later in de week. De lunchsalades die wij maken zijn vaak vrij simpel, deze Marokkaanse couscoussalade met Harissakip is iets uitgebreider. Het is een echte maaltijdsalade en daarom zeer geschikt als diner. De kip en harissadressing maken de salade lekker pittig. Mocht je hier niet zo van houden dan gebruik je gewoon wat minder Harissa, ook prima!

Harissa is overigens een hete rode saus die gemaakt wordt van rode pepers, knoflook en komijn. Soms worden er nog wat andere ingrediënten aan toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan tomaten of koriander. Harissa lijkt een beetje op chilisaus of sambal maar heeft toch echt een iets andere smaak en een ander soort pit. Lastig uit te leggen. Harissa is in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo kom je tubes tegen met Harissapasta, deze is iets minder pittig, maar mijn voorkeur gaat uit naar de Harissa in pot en dan met name die van het merk Mina, verkrijgbaar bij onder andere Albert Heijn.

Marokkaanse couscoussalade met Harissakip

Marokkaanse couscoussalade met Harissakip

Marokkaanse couscoussalade met Harissakip

Marokkaanse couscoussalade met Harissakip

2 personen

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 150 gr couscous
  • 200 gr kikkererwten uitgelekt en afgespoeld
  • 1/4 komkommer in blokjes
  • 100 gr cherrytomaatjes in kwarten
  • 1 handvol babyspinazie
  • 1 takje verse basilicum fijngehakt
  • 1 takje verse munt fijngehakt
  • 1 el Harissa
  • 2 el olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • snuf zout
  • 60 gr gemengde noten fijngehakt

Voor de kip:

  • 300 gr kippendijen in blokjes
  • 1 el Harissa
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kurkuma

Instructies

  • Doe de couscous in een kom en schenk hier kokend water bij. Net zoveel tot de couscous nét onder staat. Dek de kom af en laat de couscous al het water opnemen.
  • Schep de kikkererwten, komkommer en cherrytomaatjes door de couscous. Wacht met het toevoegen van de spinazie tot de couscous volledig is afgekoeld. Voeg de groene kruiden tegelijkertijd met de spinazie toe.
  • Roer de Harissa samen met de olijfolie, het citroensap en een snufje zout tot een dressing. Schep ook deze door de couscoussalade.
  • Schep voor de Harissakip alle ingrediënten door elkaar. Bak de kippendijen in een pan tot ze gaar zijn.
  • Verdeel de warme Harissakip over de couscoussalade en strooi de fijngehakte noten over de salade. Serveer de salade direct of bewaar hem afgedekt in de koelkast.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Tag @ohmyfoodnessnl of gebruik #ohmyfoodnessnl!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Laura | LvanR.nl

    Klinkt erg goed! Ik vind couscous enorm lekker, maar lukt zelf nooit goed om het uit de losse hand lekker te kruiden. Meestal is mijn koken ‘ik doe maar wat’, maar bij couscous werkt dat nooit. Dit recept binnenkort eens proberen!

    Beantwoorden
  2. Kookfan

    Geniaal recept weer dit!!
    Mijn gezin is vrij lastig met eten en wat de een niet lust is de ander juist dol op en andersom, mijn man is vegetarisch en kinderen juist niet.
    Sinds ik jouw website ontdekt heb en op YouTube alle video’s heb bekeken heb ik weer zoveel inspiratie opgedaan!! Kinderen zijn ook helemaal enthousiast over de nieuwe recepten en staan eindelijk weer open om nieuwe dingen te proeven. Met name fastfood friday is erg populair.
    Ook voor mijn man heb ik mega veel nieuwe gerechten gemaakt.
    Vind het geweldig dat je alles zo toegankelijk en laagdrempelig weet te houden en toch de meest exotische gerechten op tafel tovert.
    Bij ons zijn de pakjes en zakjes naar de achtergrond geschoven.
    Namens mijn hele gezin bedankt voor het delen van je kennis en creativiteit!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.