Het allerlaatste Kerstgerecht dat met jullie gedeeld gaat worden dit jaar is uiteraard een dessert. En hoewel de meringue met bosvruchtenijs en witte chocoladesaus er waanzinnig uit ziet (zeker wanneer je het op een donker bord serveert), cheaten we met dit gerecht toch een klein beetje. De meringue maken we zelf alsmede de witte chocoladesaus, maar het ijs… dát halen we uit de winkel. Mocht je een ijsmachine thuis hebben of ambitieus zelf aan de slag wil gaan zonder, feel free to do it! Ik koos voor een wat makkelijkere uitweg.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 2 eiwitten
  • 100 gram kristalsuiker
  • 200 milliliter slagroom om op te kloppen
  • 100 gram witte chocolade
  • 2 bekers AH bosvruchten sorbetijs
  • verse munt

1. Verwarm de oven voor op 95°C.

2. Klop de eiwitten samen met de kristalsuiker tot stijve pieken. Vorm hoopjes van het eiwitmengsel op een met bakpapier bekleedde bakplaat en droog de meringues in ongeveer anderhalf uur in het midden van de oven. Let erop dat de meringue van binnen ook gaar is, maar dat ze van buiten niet verkleuren.

3. Breek de meringue vervolgens in grove kruimels en bewaar deze in een afgesloten bakje tot vlak voor het serveren.

4. Verhit de slagroom in een steelpannetje maar breng het niet aan de kook. Roer vervolgens de witte chocolade er doorheen totdat deze gesmolten is. Laat de saus vervolgens volledig afkoelen, hij zal hierdoor ook wat dikker worden. Ook de witte chocoladesaus kun je prima al van te voren maken, mits je hem bewaart in een afgesloten bakje.

5. Verdeel de meringue in het midden van een bord en schep hier twee bolletjes bosvruchten sorbetijs op.

6. Schenk de witte chocoladesaus over het ijs en garneer met verse muntblaadjes.

meringue met bosvruchtensorbet

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

6 reacties

  1. Susanne

    Oeehh wat lekker! Lijkt me trouwens ook een licht dessert. Is wel fijn na een heel kerstdiner :). IJs heb ik één keer geprobeerd zelf te maken maar zelfs na ieder kwartier doorroeren is het mislukt….Wacht nog altijd op een aanbieding van een ijsmachine van de lidl.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.